Rekordszámú fiókát nevelget ez a fokozottan védett madár

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén a bőséges táplálék-felhozatalnak köszönhetően idén jelentősen növekedett a ragadozó madarak állománya. Ahogy az a hozzánk eljuttatott információkból kiderül: jelenleg akad olyan gyöngybagoly is, amely egyszerre tíz fiókát nevel.

Forrás: origo.hu2020. 08. 30. 20:40
null
Szingapúr, 2010. január 21. Gyöngybagoly (Tyto alba) 32 napos fiókája a szingapúri Jurong Madárparkban 2010. január 21-én. Ez e Föld legelterjedtebb bagolyfajtája. (MTI/EPA/How Hwee Young) Fotó: HOW HWEE YOUNG
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyes ragadozómadár-fajok költési sikere elsősorban attól függ, milyen az adott területen a fő táplálékul szolgáló kisemlős-állomány.

A Körös-Maros Nemzeti Park tájékoztatása szerint a Dévaványai-Ecsegi pusztákon az utóbbi három évben nagyon gyenge volt a kisemlős-felhozatal, mert nem kedvezett nekik az időjárás, tavasszal sok eső esett.

Ahogy arról a szakemberek beszámoltak, idén azonban a szinte csapadékmentes tavasz érezhető állománynövekedést hozott, sok volt a mezei pocok és az egér.

A kisemlősök számának emelkedése megmutatkozott a velük táplálkozó ragadozómadár-fajok állományának növekedésében is.

A korábbinál jóval több egerészölyv és bagoly fészkelt a területen. Sőt, sok éves kihagyás után ismét költöttek itt réti fülesbaglyok, melyek főként mezei pockokkal táplálkoznak.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A gyöngybaglyok is jól éltek ebben az évben, a nyári esős periódus ellenére számottevő tojásszám-növekedés történt – tájékoztatta az igazgatóság szerkesztőségünket. – Az egyik ismert költőhelyen, egy pusztai hodályban első költésben hat, másodikban pedig tíz fiókát találtunk, ami arra utal, hogy nagyon jó ennek a bagolycsaládnak itt a táplálék-ellátottsága.

Hozzátették: az első fészekalj fiókái már június elején kirepültek, a második költés fiataljai közül a nagyobbak már tollasak, a legkisebbek pedig három hetesek.

A gyöngybaglyok átlagos fészekalja 5-6 tojásból áll, és a táplálék-ellátottságtól függően jobb években kétszer is költenek.

A természetvédelmi szakemberek szerint azonban eőfordul, hogy még szeptember-októberben is vannak fiókáik, ami felveti egy esetleges harmadik költés lehetőségét.

A gyöngybagoly Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 ezer forint, és az úgynevezett csökkenő számú fajok kategóriájába tartozik.

Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.