Megkérdőjelezték a faji sokszínűség egyik elméletét

Svájci kutatók ugyanis megállapították, hogy azok a fajok, amelyek a táplálékban gazdag időszakban teletömik hasukat, az ínséges időkben is képesek sok élelmet szerezni.

Forrás: MTI2020. 09. 22. 22:13
A lions yawns at the Maasai Mara game reserve
Az állatok királyának természetes élőhelye drasztikusan csökkent Fotó: Thomas Mukoya Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A biológusok régóta próbálják megfejteni, hogyan fejlődhetett ki a Földön egyidejűleg ilyen sok faj, miközben egyetlen sem vált uralkodóvá.

Az egyik elmélet szerint egyrészt vannak olyan fajok, amelyek szűkös források esetén sok táplálékot tudnak megszerezni, más fajok viszont gyorsan nagyobb mennyiségű táplálékot tudnak elraktározni, amikor felesleg van.

Eddig erre az elméletre alig léteztek kísérleti bizonyítékok – mondta Mridul Thomas, a Genfi Egyetem tudósa. A svájci-dán kutatócsoport ezért az egysejtűektől az emlősökig több mint 500 szárazföldi és vízi faj esetében vizsgálta, milyen gyorsan tudnak szerezni és elraktározni táplálékot szűkös és bőséges források esetén.

A meglepő eredmény szerint azok az organizmusok, amelyek kevés táplálék mellett eredményesek, akkor is a legjobbak, amikor bőséges mennyiségben áll rendelkezésre élelem – közölték a tudósok az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) bemutatott tanulmányukban.

„Kutatásunk nem ad magyarázatot a biológiai sokszínűségre, de megkérdőjelez egy erről szóló elméletet” – mondta Thomas.

A szakértők felvetettek egy új elméletet: a rizikóvállalás kompromisszumát. Eszerint egy faj akkor jut több táplálékhoz, ha mohón és lelkesen keresi, mindegy, hogy szűkösek vagy bőségesek-e a források. Ezzel azonban azt kockáztatja, hogy felhívja magára a rá vadászó ellenség figyelmét és őt eszik meg.

„Néha azonban jó elkerülni ezeket a kockázatokat” akkor is, ha ez kevesebb táplálékot jelent – mondta a genfi kutató. Ezt az új elméletet egy újabb vizsgálat során kell még ellenőrizni, de a tudósok szerint ez magyarázatot adhat megfigyelésükre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.