időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Nyomkövetőt kapott a világ utolsó ismert fehér zsiráfja Kenyában

Forrás: MTI
2020.11.17. 18:14
Nyomkövetőt kapott a világ utolsó ismert fehér zsiráfja Kenyában

Nyomkövetővel szerelték fel a világ utolsó ismert fehér zsiráfját Kenyában, hogy megóvják az orvvadászoktól.

A Szomáliával szomszédos Garissa megyében lévő Ishaqbini Hirola rezervátumban élő bika azután vált fajtájának utolsó képviselőjévé, hogy a vadorzók márciusban végeztek Kenya egyetlen hófehér zsiráfnőstényével és héthónapos borjával.

A bikát júniusban észlelték a rezervátumban, 111 nappal a másik két fehér egyed elvesztése után.

A fehér bika szőrének színét ritka genetikai rendellenesség, a leucizmus okozza, amely gátolja, hogy a bőrsejtek pigmentet termeljenek.

Táplálkozó zsiráf Kenyában. Fotó: Pixabay

A zsiráf egyik szarvára erősített nyomkövető óránként jelzi a vadőröknek, hogy merre jár az állat.

Öt vadászantilopot vagy más néven hirolát (Beatragus hunteri) is nyomkövetővel szereltek fel a rezervátumban, hogy a vadőrök a súlyosan veszélyeztetett patásokon is rajta tudják tartani a szemüket.

Nyolc évvel ezelőtti megalapításakor a rezervátum még csak 48, a tavaly decemberi adatok szerint azonban már 118-130 vadászantilopnak ad otthont.

A becslések szerint Kenyában majdnem 29 ezer zsiráf él, fennmaradásukat betegségek, az orvvadászat, élőhelyük zsugorodása és a klímaváltozás is fenyegeti.

Lecsapott a vihar, élő villámhárítóvá váltak a zsiráfok

Villámcsapás miatt pusztult el két zsiráf Dél-Afrikában: az egyiknek, egy ötéves nősténynek koponyatörése volt és eltörtek a gombszerű szarvai is, ami azt jelzi, hogy egy villám közvetlenül a fejébe csaphatott bele.

Az állatokat még március 2-án találták meg a szakemberek egy heves zivatar után a Rockwood természetvédelmi területén, amely 180 kilométernyire nyugatra található a dél-afrikai Kimberleytől.

A végzetes esemény azonban nem hagyta nyugodni a kutatókat, akik vizsgálni kezdték a történteket. Eredményeiket a közelmúltban publikálták az African Journal of Ecology tudományos szaklapban.

Az állatok magassága a vihar alatt megnövelhette az áramütés kockázatát, élő villámhárítókká változtatva őket– mutatott rá Ciska PJ Scheijen, a dél-afrikai Bloemfontein-i Szabadállami Egyetem Állat-, Vad- és Gyepgazdálkodástudományi Tanszékének hallgatója a LiveScience online tudományos lapnak.

Tény azonban, hogy eddig egyetlen szakértői vélemény sem igazolta minden kétséget kizáróan, hogy a zsiráfokat könnyebben érhetik végzetes villámcsapások, mint más állatokat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.