Rekordáron vették meg a világhírű képregény soha nem látott képeit

A rajzokat soha ezelőtt nem mutatták meg a nagyközönségnek és nem is szerepeltek aukción.

Forrás: MTI2020. 12. 14. 18:19
null
A képregénysorozat szereplői az elterjedt mára világhírű ábrázolásukhoz képest, némiképpen máshogyan néznek ki az aukción elkelt rajzokon Forrás: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A népszerű Peanuts képregény sorozathoz kötődő eredeti alkotások esetében aukciós rekordot jelentő 288 ezer dollárért (83,7 millió forintért) cseréltek gazdát egy dallasi árverésen Charles Schulz nyolc rajza.

A képregénysorozat szereplői az elterjedt világhírű ábrázolásukhoz képest, némiképpen máshogyan néznek ki az aukción elkelt rajzokon
Fotó: FLICKR

Az amerikai képregényalkotó 1953-ban reklámajándéknak készítette a Lucyt, Linust, Snoopyt, Schroedert, Pattyt, Violetet, Shermyt és Charlie Brownt ábrázoló portrékat – olvasható a Heritage Auctions honlapján.

A rajzokat soha ezelőtt nem mutatták meg a nagyközönségnek és nem is szerepeltek aukción, mostanáig egy magángyűjteményben őrizték őket.

A győztes licitáló kilétét egyelőre nem fedték fel.

Harmincéves lett az egyik legszebb barátság

Szerdán volt a harmincadik évfordulója annak, hogy először jelent meg a Kázmér és Huba.

Szabadidejében rajzolgatott Bill Watterson, aki különböző reklámokon dolgozott akkoriban. Többféle képregényt is készített, a szakma azonban nem akarta befogadni ezeket. Végül egy képregényekkel foglalkozó cég, a United Feature Syndicate – amely különböző lapoknak értékesített ilyen képsorokat – pozitívan reagált egy történetére, amelyben a főszereplőnek volt egy öccse és neki egy plüsstigrise. Miután Wattersonnak elmondták, hogy utóbbi két karakter a legerősebb a sztorijában, az ő főszereplésükkel újabb képregényt pingált, amely 1985. november 18-án jelent meg először nyomtatásban és hamar sikeres lett.

Ez volt a Kázmér és Huba (Calvin and Hobbes), amelyet egy éven belül már 250 újságban lehetett olvasni, egy évvel később pedig olyan Amerika-szerte ismert lapok írtak róla pozitívan, mint a Los Angeles Times. A nyolcvanas évek második felében Watterson kétszer is elnyerte a legjobb képregényrajzolónak járó díjat, így a szakma is elismerte munkáját. Ám a készítő érdeklődése más irányba kezdett elmozdulni, 1991–1992-ben és 1994-ben is hosszú hónapokra felhagyott a Kázmér és Huba rajzolásával. 1995 vége felé Bill Watterson aztán bejelentette: abbahagyja a sorozatot, indoklása szerint nem szerette a határidőket és hogy rövid történetekkel dolgozhatott csak.

„A képregény rajzolása kiváltság és élvezet is volt számomra, köszönöm, hogy lehetőséget biztosítottatok ehhez.”

– zárta Watterson a Kázmér és Hubát kiadó újságoknak írt levelét. Az utolsó képkockák 1995. december 31-én jelentek meg a történetből. Az első, ’85-ös képsorban Kázmér egy tonhallal operáló tigriscsapdát épített, amellyel elfogja Hubát. Az utolsó, ’95-ös történetben pedig már mint barátok hódolnak egyik kedvenc foglalatosságuknak, a szánkózásnak, miközben ismételten nagy filozófiai megállapításra jutnak: „A világ egy varázslatos dolog, Huba öreg barátom. Fedezzük fel!”

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.