Ukrajnai sírban bukkantak egy paksi katona végakaratára

Azt hitték, Brezovszky István, első világháborúban elhunyt paksi katona maradványaira bukkantak az Ukrajna területén lévő Rovnóban az ottani hadisírgondozó hivatal tagjai. Ugyanis egy sírban megtalálták az azonosító jegytokját, és abban a végakaratát – írja a teol.hu.

Forrás: MW2020. 12. 17. 18:13
null
Borítóképen: Tálosi Zoltán a szekszárdi Baka Múzeumban. Nagy volt az esélye annak, hogy a paksi katona nyomára bukkanjanak Fotó: Makovics Kornél Forrás: MW
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Had- és Kultúrtörténeti Egyesület közölt adatokat Brezovszky István első világháborús paksi katonáról. A végakarata akkor került elő, amikor Rovnó határában egy sírt exhumáltak, amelyben – akkor még azt hitték – az ő maradványai is feküdtek. A jegytokjában, egy megsárgult cédulán ez állt:

„Kérem, ha meghalok, nővéremet értesíteni: Brezovszky Mária, Paks, Tolna Megye, Kossuth Lajos utca 27.”

A Had- és Kultúrtörténeti Egyesület mellett a szekszárdi Baka Múzeum is közzétette a történetet. Nem sokkal később azonban kiderült, valójában mi történt:

a paksi katona ugyanis hazatért a frontról, és 1922-ben megházasodott. 1928-ban tragédia érte a családot, mert meghalt a gyermekük.

Tálosi Zoltán a szekszárdi Baka Múzeumban. Nagy volt az esélye annak, hogy a paksi katona nyomára bukkanjanak
Fotó: Makovics Kornél / MW

– Az első világháborúban Tolna megyéből három szomszédos megye területén állomásozó öt gyalogezredbe vitték a férfiakat: Kaposvárra, Pécsre, Székesfehérvárra.

Mivel Brezovszky István paksi, ő nagy eséllyel a székesfehérvári Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezredhez, vagy a császári-királyi 69. gyalogezredhez került.

Ezen gyalogezredek a monarchia összes frontján megfordultak, az olasz, az orosz, a román fronton is – mondta lapunknak Tálosi Zoltán, a Baka Múzeum egyik tulajdonosa, hozzátéve: a Brezovszky névvel Pakson és a környékén is többen élnek, nem egy gyakori név, ezért nagy volt az esélye annak, hogy a megyénkben is nyomára bukkanjanak.

– A paksi katona nagyjából az 1970-es évekig élhetett. A kortársai, barátai is valószínűleg addig éltek. Tehát manapság is lehetnek olyanok, akik beszéltek azokkal, akik ismerték Brezovszky Istvánt. Ők jelenleg körülbelül hetven-nyolcvan éves emberek

– tette hozzá Tálosi Zoltán.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Milliárdokból gondoztak hadisírokat

Az oroszországi magyar hadisírok és emlékhelyek megőrzése érdekében Budapest és Moszkva között kormánymegállapodás jött létre. A szovjet-orosz katonai emlékművek és hősi temetők kegyeleti gondozásáról ugyanakkor egy 1947-es törvény van érvényben, ennek értelmében ezeknek a temetési helyeknek a gondozási kötelezettsége nem az oroszokat, hanem a települési önkormányzatokat terheli.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.