Árverésre bocsátják Napóleon beszámolóját az austerlitzi csatáról

A 74 oldalas kéziratot Napóleon maga diktálta Szent Ilona szigetén hűséges segédjének.

Forrás: MTI2021. 01. 21. 12:47
null
A kép illusztráció Fotó: Picasa Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Árverésre bocsátják január végén Bonaparte Napóleon száműzetésben írt beszámolóját az 1805-ös győztes austerlitzi csatáról.

A 74 oldalas kéziratot Napóleon maga diktálta Szent Ilona szigetén hűséges segédjének, Henri-Gatien Bertrand tábornoknak, és számos javítást eszközölt rajta, kihúzott szavakat és kézzel hozzáírt megjegyzéseket a margóra.

Az austerlitzi csata, a három császár csatája Napóleon legfényesebb győzelmeinek egyike volt 1805-ben az orosz-osztrák hadsereg ellen.

Napóleon beszámolója felöleli a csata előkészületeit, magát az ütközetet, és tartalmazza a Bertrand által rajzolt csatatervet is. Napóleon nem egyes szám első személyben ír magáról, helyette „a császár mondta” megjegyzést használta. A száműzött császár részletezte az összes alkalmazott taktikát ellenfelei meggyőzésére arról, hogy a francia haderő gyenge.

A kézirat árverését Napóleon halálának 200. évfordulója alkalmából tartja az Arts et autographes galéria, amely január 27. és 30. között bemutatja a dokumentumot. A kikiáltási ár egymillió euró.

A kézirat már az 1970-es évek óta a galéria tulajdonában van, Jean-Emmanuel Raux, a galéria tulajdonosa a kéziratot Bertrand örököseinek dokumentumai között találta meg egykoron.

Elcsatolt örökség – a Teleki család erdélyi kastélyainak sorsa Trianon után

Az egyik leghíresebb magyar történelmi családnak, a Telekieknek Erdély-szerte gyönyörű kastélyai voltak. Hanyatlásukat Trianon okozta: a legtöbb műemlék épület gazdát cserélt, és mára romossá vált. A két kivétel helyszínén, a Máramaros megyei Koltón és a székelyföldi Gernyeszegen jártak a Szabad Föld munkatársai.

Erdélyben ezeket a Teleki-kastélyokat tartják nyilván: Máramarosban Pribékfalván, Kő­várhosszúfaluban és Koltón, Kolozs megyében Kendilonán, a szomszédos Fehérben Marosújváron, Beszterce-Naszódban Paszmoson, és további négyet a székelyföldi Maros megyében, Magyarózdon, Marossárpatakon, Sáromberkén és Gernyeszegen. A rossz hír az, hogy a műemlék épületek közül már csak egyetlen kastély, a gernyeszegi található a történelmi magyar család tulajdonában.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.