Először született mesterséges megtermékenyítéssel oroszlán Szingapúrban

Az első sikeres eljárást 2018-ban végezték, két kölyök született akkor a Dél-afrikai Köztársaságban.

Forrás: MTI2021. 01. 27. 11:22
null
Ritka, hogy mesterséges megtermékenyítéssel jöjjenek világra oroszlánok Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először született mesterséges megtermékenyítéssel oroszlán Szingapúrban, a kölyök neve Szimba lett – jelentette be kedden a város állatkertje.

Az első sikeres eljárást 2018-ban végezték, két kölyök született akkor a Dél-afrikai Köztársaságban, egyébként ritka, hogy így jöjjenek világra oroszlánok.

Az elmúlt két évtizedben drámaian, több mint negyven százalékkal csökkent a vadon élő oroszlánok száma, körülbelül 23–39 ezer érett állat maradhatott a Természetvédelmi Világszövetség szerint, amely a fajt a sebezhetők kategóriába sorolta.

Ritka, hogy mesterséges megtermékenyítéssel jöjjenek világra oroszlánok Fotó: Pixabay

A szingapúri állatkert új kisoroszlánja a Disney Oroszlánkirály című animációs filmjének főszereplőjéről kapta a nevét. Egy idősebb afrikai oroszlán spermájával végezték az anyaállat megtermékenyítését.

Az apa, Musztafa, mely szintén Disney-nevet kapott, rossz állapotban volt, az eljárást nem is élte túl.

Szimba októberben jött világra, anyja, Kayla és az állatkerti szakemberek viselik gondját. Egészséges és kíváncsi – mondják róla.

Trianonban felbomlott Magyarország páratlan földrajzi egysége

Az elképzelések egyike a Kis-Balatont a Zala folyó mentén szakította volna ketté, s olyan ötletet is őriz a sárguló térkép, mely Zala vármegye teljes területét elcsatolta volna az anyaországtól.

Száz esztendeje, hogy az antanthatalmak által létrehozott nemzetközi határmegállapító bizottságok 1921-ben megkezdték munkájukat. A háborút vesztő Magyarországot Trianonban darabokra tépték. 1920. június 4-ét mutatott a naptár.

A neves ornitológus, Chernel István (1865–1922) az Aquila szakfolyóirat 1921-es számában összegezte a veszteségeket: „A trianoni békeparancs ezeréves hazánk állapotát teljesen megváltoztatta, ősi mivoltából merőben kiforgatta. Nemcsak több mint felét vesztettük el népességünknek, hanem területünknek is jó kétharmadát. […]

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.