Negyedik legmelegebb évén van túl Ausztrália

A tavalyi volt a negyedik legmelegebb év Ausztráliában a feljegyzések kezdete óta – közölte pénteken az ország meteorológiai szolgálata.

Forrás: MTI2021. 01. 09. 16:16
null
A tavalyi volt a negyedik legmelegebb év Ausztráliában a feljegyzések kezdete óta Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az átlagosnál nedvesebb 2020-as év Ausztrália eddig mért legmelegebb és legszárazabb évét követte. A 2019 júniusától 2020 májusáig tartó bozóttűzszezonban legkevesebb 33 ember vesztette életét, több száz millió állat elpusztult, 19 millió hektárnyi terület leégett, és több mint háromezer otthon megsemmisült.

Az ausztrál meteorológiai szolgálat vezető beosztású munkatársa, Andrew Watkins szerint a decemberi éghajlati adatok feldolgozása nyomán valószínűleg 2020-at fogják a világ harmadik legmelegebb évének nyilvánítani.

A tavalyi volt a negyedik legmelegebb év Ausztráliában a feljegyzések kezdete óta
Fotó: Pixabay

A Csendes-óceán egyenlítői térségének erős lehűlését okozó La Nina légköri jelenség szeptemberben köszöntött be, ám Ausztráliában csak októbertől lehetett érezni a hatását.

– Mondhatjuk, hogy a negyedik legmelegebb évünk egyben az eddigi legmelegebb La Ninával kísért évünk – jegyezte meg Watkins.

A tavalyi legmagasabb hőmérsékletet, 48,9 Celsius-fokot a bozóttűzszezon csúcsán, január 4-én mérték az Új-Dél-Wales állambeli Penrithnél. Ez volt az eddigi legmagasabb hőmérséklet, amelyet Sydney körzetében mértek.

Ausztráliában a napi hőmérséklet 1,15 Celsius-fokkal volt magasabb az átlagnál tavaly, és bár az év aszállyal indult, a csapadékmennyiség végül négy százalékkal volt magasabb az átlagnál.

A 2019-es és a 2020-as éveken túl 2013 és 2005 voltak Ausztrália eddigi legmelegebb évei.

Az egypetéjű ikrek sem tekinthetők tökéletes klónoknak

Az egypetéjű ikrek sem pontosan azonosak genetikailag – állapították meg izlandi kutatók.

Az Izlandi Egyetem és a deCODe nevű cég genetikusai 387 egypetéjű ikerpár, valamint szüleik, gyerekeik és házastársaik DNS-ét szekvenálták.

Ennek eredményeként olyan korai mutációkat találtak, amelyek megkülönböztetik az ikerpárok tagjait – közölte Kari Stefansson, a Nature Genetics című tudományos lapban csütörtökön megjelent tanulmány társszerzője.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.