Víziló-veszély a dél-afrikai Johannesburgban

Vízilóveszélyre figyelmeztették Johannesburg lakóit, miután egy magányos példányt láttak kóborolni egy folyó partján a sűrűn lakott Fourways elővárosban.

Forrás: MTI2021. 01. 12. 12:44
null
Békés állat a víziló, de nem árt vigyázni... Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatóságok még nem erősítették meg, hogy valóban betévedt a milliós nagyvárosba egy víziló, és még incidensről, károkról sem érkeztek hírek, de a helyi agrárhivatal figyelmeztetést tett közzé, amely nagy riadalmat keltett a közösségi médiában.

A Jukskei-folyó partján látott víziló egy közeli duzzasztógát környékéről vándorolhatott be a lakott területre – vélik szakértők.

A Dél-afrikai Köztársaság legnagyobb városának lakóit időről időre a felhőkarcolók közé vagy a parkokba betévedt vadon élő állatok, köztük kóbor majmok vagy leopárdok ijesztik meg. Legutóbb 2019 közepén egy pávián ugrándozott heteken át a tetőkön és erkélyeken, mielőtt be tudták fogni.

Békés állat a víziló, de nem árt vigyázni...
Fotó: PEXELS

A víziló alapvetően békés állat, de agresszívvé válhat, ha fenyegetve érzi magát. Afrikában a legtöbb, ember és vadon élő állat közti halálos incidenst a vízilovaknak tulajdonítják.

A vízilovak a nap legnagyobb részében folyóban vagy tóban dagonyáznak, éjszaka kimennek a vízből és a parton legelésznek.

Komoly bosszúságot okoznak a hódok Heves megyében

Amilyen kedves állatokként emlegetik a hódokat a rajzfilmekben, legalább annyi bosszúságot okoznak rágcsálásukkal. A faj nemrégiben majdnem kihalt, újabban azonban mind gyakrabban találkozhatunk ténykedésükkel – írja a Heves megyei hírportál, a heon.hu.

A mai középkorosztály vagy a még idősebbek számára a hódok sokáig legfeljebb Karl May és Cooper indiánregényeiből voltak ismerősek. Tipikus észak-amerikai egzotikumnak számítottak, amelyek várakat építenek, emlős létükre a víz alatt úsznak, s bundájukból készül a préri vadászainak a sapkája. A magyar gyerekek legfeljebb a mesékből ismerhették ezeket a hatalmas testű rágcsálókat – Hód Ottót például –, ezért pár esztendeje igazi szenzációnak számítottak azok a beszámolók, amelyek szerint a Zagyva térségében hódcsaládokat észleltek.

Nem csak a növényzetre jelentenek veszélyt

A korabeli tudósítások szerint négy évvel ezelőtt az állatok nyomait először Hatvan mellett, a Görbeéri-tó melletti fákon fedezték fel, rövidesen pedig hasonló nyomokat találtak a folyó felsőbb szakaszain, valamint a Heréden átfolyó Bér-patak mentén is. Tavaly már Selypen, az egykori cukorgyári tó környékén, az elmúlt hetekben pedig a Zagyva árterében lévő lőrinci Szent Anna-kápolnánál is megfigyelték a nagy testű rágcsálókat, illetve ténykedésük nyomait: több értékes fa törzsét „körbefaragták”, néhány egyedet ki is döntöttek – köztük egy védetté nyilvánított fűzt is –, a lőrinci kegyhelynél pedig az egyik fát ki is kellett vágni, mert veszélyeztette a kápolna Lourdes-i barlangját.

A teljes cikk ITT érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.