Folytatni a missziót – a Károlyi-örökség

Hosszú emigrációjából huszonhat éve tért vissza az ősi fészekbe, ahová mindig is vágyott. Az elébe táruló látvány szíven ütötte, de itt akart letelepedni, amire csak albérlőként nyílt lehetősége. Az egyik leggazdagabb nagybirtokos magyar nemesi család ma élő leszármazottja, gróf nagykárolyi Károlyi László nemrég megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, amiről ő maga azt gondolja, hogy nem érdemelte meg – olvasható a Szabad Föld cikkében.

Forrás: SZABADFOLD.HU2021. 03. 15. 13:46
null
Károlyi László és felesége 1995 óta a fóti kastély egyötödét lakja Forrás: SZABADFOLD.HU / Károly család archívuma
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden évszakban más-más arcát mutatja: a téli hidegben szomorú, a nyári napsütésben vidámabb. A fóti Károlyi-kastély nemes egyszerűségében is tekintélyparancsoló. Maga az épület sem kicsi, kiadós séta kell hozzá, hogy körbejárja az ember. És ott a park, amely valaha sokszorosa volt a mostaninak, sajnos az idők során tájidegen építményekkel rondították el, pedig a maga idejében ez volt az ország legszebb angolparkja.

Eredetileg U alakú földszintes lakóingatlan állott a birtokon, melynek tulajdonosa gróf galántai Fekete János volt, majd családja kihalása után, 1808-ban a Károlyiak tulajdonába került, akik bővítették egy emelettel és emeltek egy kis kápolnát is, később templomot.

Az úrilak végső formáját az 1840-es években nyerte el Ybl Miklós tervei alapján. Az akkor még kevésbé ismert építész a klasszicista jegyeket a kor ízlésének megfelelő romantikus stílusúra cserélte. Nyilván elégedettek voltak a munkájával, hiszen uradalmi építésznek léptették elő, egyebek közt a füzérradványi és a nagymágocsi kastélyt is ő álmodta meg.

A fóti Károlyi István Gyermekközpont központi épülete
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Azt már csak a leírásokból tudjuk, hogy a fóti ékszerdoboz belső terei is hatalmas gazdagságról árulkodtak. A szalon falait Munkácsy Mihály, Lotz Károly, Ligeti Antal festményei díszítették, a márványterem történelmi témájú falfestményei és intarziás parkettái még ma is dacolnak az idővel, a patinás bútorokból, berendezési tárgyakból azonban semmi sem maradt.

A kétszintes könyvtárat csigalépcső kötötte össze, a húszezer kötetes állomány jelentős részét 1949-ben az akkori hatalom emberei elégették az udvaron, a különleges kőzetgyűjtemény pedig kézen-közön eltűnt. Ahogy elmenekült innen a Károlyi család, a lakosság széthordta, amit csak mozdítani tudott. A kastélyban frontkórházat rendeztek be, aztán a határőrség foglalta el, végül pedig 1957 novemberében gyermekotthon lett.

Károlyi László, a nagyapa vadászott is
Fotó: SZABADFOLD.HU / Károly család archívuma

Manapság javarészt üresen áll. Az emeleti részen kialakítottak néhány vendégszobát, és itt van a magyar gróf fiának és feleségének rezidenciája és múzeuma is.

– Az ablakból kinézve ugyanaz a látvány tárul elém, mint gyerekkoromban

– jegyzi meg egy halk sóhaj kíséretében gróf Károlyi László, aki hátrahagyva az izgalmas fordulatokban bővelkedő életútját, huszonhat évvel ezelőtt, 1995-ben visszaköltözött a sosem feledett családi otthonba.

Károlyi László és felesége, Erzsébet. Londonban ismerkedtek meg, és 1992-ben keltek egybe
Fotó: SZABADFOLD.HU / Károly család archívuma

Mivel ősi jussát, az államosított ingatlanokat és földeket nem kapta vissza, a restitúciót nem teszik lehetővé a magyar törvények, így albérletbe kényszerült feleségével együtt, s a gyermekközpontnak fizetik a bérleti díjat. A bal oldali épületszárny mögötti udvarból egy üvegezett ajtón át lehet a lakásukba jutni, ami egykoron szövőműhely volt.

Károlyi László és felesége 1995 óta a fóti kastély egyötödét lakja
Fotó: SZABADFOLD.HU / Károly család archívuma

A nappaliban antik bútorok, régi fotográfiák, olajfestmények, trófeák, értékes tárgyak – ilyen ódon környezetben fogadják a vendégeket, a látogatókat, ha éppen nincs vírusjárvány. A régi moziterem előterében berendezett házi múzeumban órákig lehet tanulmányozni a család és a kastély történetét.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.