Vikingek készíthettek különös csónakot egy barlang mélyére

Ritka tárgyak maradványait fedezték fel a régészek egy izlandi barlangban, amelyet a vikingek Ragnarök-höz, egy olyan végső eseményhez kötöttek, amely a skandináv mitológiában a világ végén vívott csata, amikor az istenek, óriások és minden teremtmény elpusztul – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 04. 28. 9:14
null
Modern hajók nélkül nem tudtak volna ennyire sikeresen hódítani a vikingek Forrás: COMMONS.WIKIMEDIA.ORG
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A különleges, Ragnarök-höz köthető leleteket rejtő barlang egy olyan vulkán mellett található, amely majdnem 1100 évvel ezelőtt tört ki. Ennek idejében hódíthatták meg a normannok Izlandot.

A kitörésnek bizonyára nyugtalanító hatásai voltak, amelyek egzisztenciális kihívások elé állították Izland újonnan érkezett telepeseit

– írta egy kutatócsoport a Journal of Archaeological Science tudományos szaklapban nemrégiben megjelent publikációban.

A régészeti feltárások azt mutatják, hogy a láva lehűlése után a vikingek a barlangba mentek, és ott sziklákból csónak alakú szerkezetet építettek.

A struktúrán belül a vikingek áldozatot ajánlottak fel:

magas hőmérsékleten égették el néhány állat csontját, beleértve a juhok, kecskék, szarvasmarhák, lovak és sertések csontjait. A szakemberek szerint ezzel valószínűleg a Ragnarök-öt akarták elkerülni, ami a skandináv mitológiában a világ végén vívott csata, amelyet az Odin vezette istenek és a Lokit is soraiban tudó óriások vívnak majd meg. A Ragnarök más néven az istenek alkonya vagy istenek végzete.

Modern hajók nélkül nem tudtak volna ennyire sikeresen hódítani a vikingek
Fotó: COMMONS.WIKIMEDIA.ORG

Az épület közelében 63 gyöngyöt is felfedeztünk, amelyek közül három Irakból származott

– mondta Kevin Smith, a Brown Egyetem Haffenreffer Antropológiai Múzeumának igazgatóhelyettese és fő kurátora a LiveScience online tudományos portálnak, aki a barlangot feltáró csapatot vezeti.

A régészek a kőszerkezet közelében auripigment maradványokat is találtak, ami Kelet-Törökország egyik kedvelt ásványa és amit akkoriban tárgyak díszítésére használtak. Ennek jelenlétére Skandináviában eddig igen kevés példát találtak, ami miatt mindez különös felfedezésnek számít.

A történelmi feljegyzések azt mutatják, hogy a vikingek a barlangot a skandináv mitológia óriásának, Surtr-nek ajánlották, aki Muspellheim ura, a tűzóriások vezére.

A Ragnarök alkalmával tüzes kardjával harcol, és felégeti a világot.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Az eddig ismert legrégibb izlandi viking települést áshatták ki

Az eddig ismert legrégibb izlandi viking települést áshatták ki helyi régészek: az úgynevezett hosszúház a 800-as években épült, az első viking menekülők letelepedésének eddig vélt időpontját évtizedekkel megelőzően.

Az ősi hosszúház a település nyári lakhelye lehetett, egy későbbi épület alatt rejtőzött eddig. Az újabb, 2007-ben felfedezett hosszúház az eddigi leggazdagabb kincslelet, amelyet Izlandon valaha feltártunk, könnyen következtethetünk arra, hogy a törzsfőnöké volt – mondta el Bjarni Einarsson, az ásatás vezetője a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő portálnak.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.