Eltűnhetnek a növények a kaliforniai sivatagokból

Nem könnyű azt feltételezni, hogy a sivatagi növények is átélhetnek nehéz időszakokat. Ezek a szívós organizmusok ugyanis azért fejlődtek így, hogy túléljék a hosszan tartó hő- és szárazsági hullámokat. Egy új tanulmány – amely több mint 30 évnyi műholdas kép elemzését végezte el Kalifornia déli részén – azonban azt mutatja, hogy a növények élettartama több mint egyharmadával csökkent a Sonoran-sivatag nagy kiterjedésű részein az elmúlt évtizedekben – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 06. 22. 20:30
null
A kaliforniai sivatagokból kezdenek eltűnni a növények Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szembetűnő veszteségnek tűnik a kaliforniai sivatag cserjéi számára

A mérések szerint 1984 és 2017 között Kalifornia egyik legnagyobb parkjában, az Anza-Borrego Parkban nem kevesebb, mint 35 százalékkal csökkent a növényzet.

A növények haldokolnak, és semmi sem pótolhatja őket

– mondta Stijn Hantson, a Kaliforniai Egyetem kutatója, az elemzéseket végző projekt tudósa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Szembetűnő veszteségnek tűnik a cserjék tekintetében.

A kaliforniai sivatagokból kezdenek eltűnni a növények
Fotó: PIXABAY

Bár a megállapítások aggályosak, nem teljesen érték váratlanul a szakembereket.

Az elmúlt években számos tanulmány feltárta az aszály okozta növényzet pusztulását

az Egyesült Államok délnyugati részének száraz területein, többek között a Sonoran-sivatagban is, amely Kaliforniában, Arizonában és Mexikó egyes részein terül el.

Úgy tűnik, hogy ezek a vegetációs mortalitási események meghaladják a háttér mortalitás természetes változékonyságát, mivel egyes szárazföldi növény fajoknál akár 100 százalékos pusztulást is tapasztalhatunk, ami helyi kihaláshoz vezethet

– magyarázzák Hantson és társszerzői a Journal of Geophysical Research: Biogeosciences tudományos szaklapban publikált tanulmányban.

A zord előjelek ellenére az azonban még mindig nem teljesen tisztázott, hogy az éghajlatváltozás miként befolyásolja a növények fennmaradását a szárazföldi ökoszisztémákban, amelyek a Föld földfelszínének több mint 40 százalékát lefedik .

Hosszan tartó aszályos körülmények okozzák

A Sonoran-sivatagi vizsgálat céljából a kutatók a Landsat műholdas képeit elemezték, és spektrális mintákat kerestek az Anza-Borrego State Park táján, ahol a növényi levelek által visszaverődő napfény jelzi, hogy mennyire zöld egy terület.

Az eredmények az elmúlt négy évtizedben az évelő növénytakaró különösen elterjedt csökkenését mutatták

az alföldi sivatagokban, többek között a kreozotbokor (Larrea tridentata), valamint a különböző kaktuszfajok esetében.

Szembetűnő a sivatagok összképének változása az elmúlt évtizedekben
Fotó: PIXABAY

A kutatók szerint hasonló veszteségek tapasztalhatók a magasabb magasságú területeken, amelyeket hegyi erdők, boróka- és pinyonerdők, káposzta és magas sivatagi növényzet borítanak.

Összességében a vizsgált terület 87,1 százaléka mutatott csökkenő tendenciát

– állítják a kutatók. – Az elhúzódások a melegebb hőmérséklet és az alacsonyabb esőzések kombinációjának tulajdoníthatók hosszan tartó aszályos körülmények között; mindkettő összefügg az ember által okozott globális felmelegedéssel.

Hozzáfűzték: a megfigyelt tendenciák összhangban állnak azzal a hipotézissel, hogy a felmelegedési hőmérséklet a víz korlátozásának hosszú távú növekedését okozta.

Ez különösen egyértelmű a síkvidéki sivatagokban,

amelyek a vizsgálati terület legszárazabb területei, és a csapadék magas évközi változékonyságának középpontjában állnak.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.