Miért vesztettek a magyar seregek Mohácsnál?

1526. augusztus 29-e, a mohácsi csatavesztés napja a magyar történelem egyik legfontosabb igazodási pontjának számít, ami mélyen beleivódott a kollektív nemzettudatba. Mohácsot egyaránt szokás a középkori Magyar Királyság végének és a másfél évszázadig tartó török hódoltság kezdő taktusának tekinteni. A történelmi emlékezetben Mohács a gyászos, szégyenteljes kudarc szinonimájaként élt tovább, amelyért a Jagelló-kort, a széthúzást, a korabeli államvezetést és a csatára felsorakozott sereg vezéreinek alkalmatlanságát tette meg az utókor felelősnek. Ez a sommás ítélet azonban igaztalan, és nem felel meg a történelmi tényeknek sem. A mohácsi csata közeledő 500. évfordulója alkalmából elindított átfogó multidiszciplináris kutatási projekt ezért nemcsak a csatatér minden korábbinál részletesebb feltárását célozza meg, hanem Mohács fél évezrede esedékes történelmi „helyretételét" is, elégtételt szolgáltatva ezzel az elesett hősök, köztük Tomori Pál kalocsai érsek, fővezér emlékének – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 09. 01. 14:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden mai élet mögött ott áll Mohács, a szimbólum, a veszteség és a talpra állás jelképe.

– írta Felföldi László pécsi megyés püspök.

A Magyar Tudományos Akadémia és a Pécsi Tudományegyetem szervezésében a 2021. augusztus 27-én Háború, tájformálás, hasznosítás címmel megtartott szimpóziumon a mohácsi csatatér feltárásának legújabb eredményei mellett – és ezektől elválaszthatatlanul – szóba került többek között Tomori Pál kalocsai érsek, II. Lajos király fővezérének a haditerv kidolgozásában, valamint a keresztény sereg vezetésében betöltött szerepe is.

Pap Norbert tanszékvezető egyetemi tanár, a csatatér feltárását végző multidiszciplináris kutatócsoport egyik vezetője szerint az 1526-os mohácsi csatatér kutatásának legújabb eredményei alapján kijelenthető, hogy

Azok a vádak, amelyek döntően az ütközetben elesett Tomori nyakába varrják a vereség miatti felelősséget, igazságtalanok.

Fodor Pál turkológusprofesszor, a kutatócsoport másik vezetője Gondolatok Mohácsról című bevezető előadásában pedig azt a Mohácsot megelőző bő másfél évszázados folyamatot vázolta fel, ami nélkül nem lehet megérteni a vereség okait sem.

A közelgő 500. évforduló jelentőségét méltatva Felföldi László pécsi megyés püspök kifejtette, hogy az emlékezés minden nemzet számára gyógyító erőnek számít, ami Mohácsra is igaz, mert óriási volt a veszteség, és az ebből való talpra állás történelmi jelentőségét tekintve valódi győzelemként értékelhető.

Hargitai János országgyűlési képviselő, a mohácsi csata 500. évfordulójával kapcsolatos feladatok miniszteri biztosa pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Mohács emlékezete nemcsak a kegyelet és nemzeti hősiesség, hanem a közép-európai összefogás szimbóluma is egyben, hiszen csaknem tízezer cseh, lengyel, horvát, szerb és német nemzetiségű katona  áldozta életét a függetlenségért vívott küzdelemben.

Pap professzor, valamint Felföldi megyés püspök külön kiemelte, hogy az ország akkori 17 főpapjából 14 érsek és püspök is a csatába vonult, akik közül heten haltak hősi halált az öldöklő küzdelemben, beleértve a fővezér Tomori érseket, valamint Magyarország prímását, Szalkai László esztergomi érseket.

A mohácsi vereséghez vezető folyamat már a 14. században elkezdődött

Makacsul tartja magát az a vélekedés, hogy az 1526. augusztus 29-én Szulejmán oszmán szultán, valamint II. Lajos magyar király hadai között lezajlott ütközet és a késő középkori európai történelem legnagyobb fegyveres összecsapása volt az a másfél évszázadig tartó török hódoltsághoz vezető első lépés, amit már csak betetőzött Buda 1541-ben történt megszállása, valmint az ország három részre szakadása.

Luxemburgi Zsigmond magyar király és német-római császár kezdte el a délvidéki végvári rendszer kiépítését
Fotó: Wikimedia Commons

Pedig ha a Magyar Királyság területi egységét fenyegető török hódítás kezdő időpontját ahhoz a dátumhoz kötjük, amikor első alkalommal törtek be és foglaltak el az oszmán seregek a magyar király koronája alá tartozó területeket, akkor csaknem másfél évszázaddal korábbra kell tennünk az oszmán invázió kezdeteit. Miután 1389-ben a rigómezei csatában I. Murád szultán legyőzte Lázár szerb király keresztény hadait, és a csatavesztés nyomán megsemmisült a középkori Szerb Királyság,

az oszmán hódítás már közvetlenül a Magyar Királyság határait fenyegette.

Luxemburgi Zsigmond magyar király (később német-római császár) felismerve az oszmán hatalom jelentette fenyegetést, preventív hadjáratokkal próbálta meg visszanyomni a magyar határtól a török hódítókat.

Hunyadi János, a legendás törökverő hadvezér 17. századi portréja
Fotó: Wikimedia Commons

1442-ben hatalmas török sereg zúdult rá Erdélyre, amit a korabeli Európa legkiválóbb hadvezére, Hunyadi János vert vissza. Az állandósult török fenyegetés felszámolására I. (Jagelló) Ulászló király és Hunyadi nagy, megelőző balkáni hadjáratot indított, de az 1444. november 10-én lezajlott várnai csatában II. Murád szultán megsemmisítő vereséget mért a keresztény seregre, maga a király is hősi halált halt az ütközetben.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: II. Lajos holttestének megtalálása Székely Bertalan híres festményén. Forrás: Wikimedia Commons
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.