Olyan jégtörő hajót épít Oroszország, amilyet még nem látott a világ

Az LNG technológiával készülő vízi jármű üzemanyaga kevésbé káros a környezetre, mint a dízel.

Forrás: origo.hu2021. 09. 16. 8:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég az Origó is beszámolt róla, hogy az orosz kormány a közeljövőben mintegy tízmilliárd dollárt (háromezermilliárd forint) fektet be annak érdekében, hogy a sarkvidéki régió az év 365 napjában nemzetközi szállítási folyosóvá válhasson. Ennek keretében már elkezdték építeni a világ leghatalmasabb nukleáris sarkvidéki jégtörő flottáját, valamint az idei Keleti Gazdasági Fórumon (EEF) azt is bejelentették, hogy a Távol-Kelet fejlődésének elősegítése érdekében egy új, többcélú teherkikötőt építenek Vlagyivosztokban, a szibériai nagyvárosban – olvasható a hírportálon.

A téli időszakban a gondtalan hajózáshoz minél több jégtörő szükséges, amelyek a teherszállítókat kísérik, illetve azok előtt törik fel a fagyott vízfelszínt. Ezért a kapacitás növelésére az orosz kormány most egy újabb monstrum építésére szerződött.

Az LNG technológiával készülő vízi jármű üzemanyaga kevésbé káros a környezetre, mint a dízel, így az érzékeny sarkvidéki régióban is megállná a helyét.

Fotó: Twitter/Russia

A Nornickelnek több oka is van a környezettudatosabb megoldás használatára:

Egyrészt az, hogy a fémipari társaság 2020-ban kétmilliárd dollár (hatszázmilliárd forint) kártérítést fizetett a környezeti károkért, amelyeket az erőművének tárolótartályából kifolyó 21 000 tonna gázolaj okozott. Akkor a folyókba és a talajba szivárgó szennyező anyagok a sarkvidék egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófáját okozták.

Másrészt pedig maga az LNG (liquefied natural gas, vagyis a cseppfolyós földgáz), amely a világ energiaellátásában egyre nagyobb szerepet kap, és amelyet a helyben épült LNG-cseppfolyósító üzemek olcsón állíthatnak elő üzemanyagnak.

Az újabb jégtörőprojekt költségeit illetően ugyan még nincs becslés, az viszont már biztos, hogy az építési szerződés tervezete 2022 közepére elkészül – írja az Origó.

A teljes cikk és a hajóról készült fotógaléria ITT érhetők el.

(Borítókép: Twitter/Russia)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.