Ritka római császárszobrot találtak Törökországban

Hadrianus (i. sz. 76–138) római császár két és fél méter magas szobrát fedezték fel régészek Törökország nyugati részén, az Alabanda antik város helyén, a mai Aydinban folyó régészeti ásatásokon.

Forrás: MTI2021. 09. 12. 12:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hadrianus a II. század „jó császárainak” egyike volt.

A ritka császárszobrot hat darabra törve találták meg a földben – közölte a régészeti lelőhely igazgatója, Ali Yalcin Tavukcu az Anadolu török hírügynökséggel.

Az igazgató szerint csak nagyon kevés hasonló szobor található a világon.

A szobrot valószínűleg abból az alkalomból állították a II. században, hogy Publius Aelius Traianus Hadrianus császárként a térségbe látogatott – közölte az igazgató.

A szobrot restaurálás után várhatóan az aydini régészeti múzeumban állítják ki. A lelőhelyen folytatják az ásatásokat abban a reményben, hogy további „izgalmas” leleteket találnak a korból. Hadrianus, az „öt jó császár” egyike, 117-től 138-ig uralkodott, uralma a béke és a virágzás korának számít a Római Birodalom történetében.

Borítókép: Flickr

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.