A mikroműanyagok ma már szinte mindenhol megtalálhatók. Szennyvízben, élelmiszerben, levegőben, tengervízben és ivóvízben is kimutatták őket. Korábbi tanulmányok szerint hetente akár 5 gramm mikroműanyagot is megehetünk, ami egyenértékű egy hitelkártya méretével.
A csapvíz tényleg megvédhet minket a mikroműanyagoktól?
Egy új tanulmány szerint a vízforraló sötétbarna színe jó jelnek számít. A kutatók ugyanis azt találták, hogy a csapvíz egyfajta természetes védőpajzsot hozhat létre a mikroműanyagokkal szemben a benne található elemeknek és ásványi anyagoknak köszönhetően, ami megakadályozza, hogy közvetve lenyeljük annak a nagyon apró darabjait – olvasható az Origo cikkében.

Az apró műanyag részecskék lenyelésének leggyakoribb forrása a víz, mind a palackozott, mind az, ami a csapból folyik.
Ez az egész világon problémaként jelentkezik, bár egyes területeken rosszabb, mint másokon: Amerikában és Indiában kétszer annyi műanyag kerül a vizekbe, mint mondjuk Európában.
A dublini Trinity College és a University College kutatói szerint azonban talán kissé „torz" a felfogásunk magáról a folyamatról. A szakemberek a Chemical Engineering tudományos szaklapban publikált tanulmányukban azzal érvelnek, hogy a mikroműanyagokat vizsgáló tanulmányok gyakran nem veszik figyelembe a csapvíz részét képező ionokat és szennyeződéseket, amelyek azonban nagy változást hozhatnak.
A csapvíz nem száz százalékban tiszta H20: ehelyett nyomelemeket és ásványi anyagokat tartalmaz
– magyarázta John Boland a kutatás vezetője a ZME Science online tudományos portálnak. – A listán szerepel többek között a kalcium, magnézium, nátrium, kálium, foszfor, réz, vas, szelén és a cink.
A tudósok szerint ezeknek a nyomelemeknek és ásványi anyagoknak a bevonása teljesen megváltoztathatja a csapvízben található műanyagok lebomlásának folyamatát.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Pexels
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Kiderült a tökéletes nokedli titka
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.

Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.

A egészséges táplálkozás titka: így fogyassza a tojást
Mivel a tojás rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, ezért különösen egészséges a rendszeres fogyasztása.

Jó hír érkezett a sajtimádóknak, ezt olvassák el!
A sajtfogyasztással kapcsolatban nemcsak hogy megoszlanak a vélemények, de gyakran teljesen ellentétes álláspontok kerülnek szembe egymással.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en

Az új pápa mindig remény és kezdet – magyar püspök szólalt meg XIV. Leóról

Kuzmányi István: Úgy beszélt, mintha Budapesten lett volna

Megsúgta az univerzum, ez a 3 csillagjegy már az első randin szerelembe esik

Fico megakapta a lengyelek engedélyét, hogy Putyinhoz menjen: Ukrajna tombol, szerinte ez gyalázat

György, Lajos és Sarolta nem bírtak magukkal a palota erkélyén: ismét ellopták a show-t — GALÉRIA

A kiskereskedelmet is elérte az elbocsátási hullám: bezár az aradi Remarkt – 122 munkavállaló kerül az utcára

Sima lett a vége: angol házi döntőt rendeznek az Európa-ligában

Király Gábor hiába legenda, Magyarországról senki nem keresi

Meglepő támogató lépett föl a Fidesz-kormány mögött

Magyar Péter már a földön feküdt, amikor még egyet rúgtak bele a sajátjai

„Remény és kezdet” – magyar püspök is reagált az új pápa hírére

Kicsoda Robert Prevost, azaz XIV. Leó pápa?
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Kiderült a tökéletes nokedli titka
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.

Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.

A egészséges táplálkozás titka: így fogyassza a tojást
Mivel a tojás rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, ezért különösen egészséges a rendszeres fogyasztása.

Jó hír érkezett a sajtimádóknak, ezt olvassák el!
A sajtfogyasztással kapcsolatban nemcsak hogy megoszlanak a vélemények, de gyakran teljesen ellentétes álláspontok kerülnek szembe egymással.