időjárás 9°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Ennyibe kerül az orosz-ukrán háború a világgazdaságnak + videó

A csapvíz tényleg megvédhet minket a mikroműanyagoktól?

Forrás: ORIGO
2021.10.25. 08:59
A csapvíz tényleg megvédhet minket a mikroműanyagoktól?

Egy új tanulmány szerint a vízforraló sötétbarna színe jó jelnek számít. A kutatók ugyanis azt találták, hogy a csapvíz egyfajta természetes védőpajzsot hozhat létre a mikroműanyagokkal szemben a benne található elemeknek és ásványi anyagoknak köszönhetően, ami megakadályozza, hogy közvetve lenyeljük annak a nagyon apró darabjait – olvasható az Origo cikkében.

A mikroműanyagok ma már szinte mindenhol megtalálhatók. Szennyvízben, élelmiszerben, levegőben, tengervízben és ivóvízben is kimutatták őket. Korábbi tanulmányok szerint hetente akár 5 gramm mikroműanyagot is megehetünk, ami egyenértékű egy hitelkártya méretével.

Az apró műanyag részecskék lenyelésének leggyakoribb forrása a víz, mind a palackozott, mind az, ami a csapból folyik.

Ez az egész világon problémaként jelentkezik, bár egyes területeken rosszabb, mint másokon: Amerikában és Indiában kétszer annyi műanyag kerül a vizekbe, mint mondjuk Európában.

A dublini Trinity College és a University College kutatói szerint azonban talán kissé „torz" a felfogásunk magáról a folyamatról. A szakemberek a Chemical Engineering tudományos szaklapban publikált tanulmányukban azzal érvelnek, hogy a mikroműanyagokat vizsgáló tanulmányok gyakran nem veszik figyelembe a csapvíz részét képező ionokat és szennyeződéseket, amelyek azonban nagy változást hozhatnak.

A csapvíz nem száz százalékban tiszta H20: ehelyett nyomelemeket és ásványi anyagokat tartalmaz

– magyarázta John Boland a kutatás vezetője a ZME Science online tudományos portálnak. – A listán szerepel többek között a kalcium, magnézium, nátrium, kálium, foszfor, réz, vas, szelén és a cink.

A tudósok szerint ezeknek a nyomelemeknek és ásványi anyagoknak a bevonása teljesen megváltoztathatja a csapvízben található műanyagok lebomlásának folyamatát.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.