A mikroműanyagok ma már szinte mindenhol megtalálhatók. Szennyvízben, élelmiszerben, levegőben, tengervízben és ivóvízben is kimutatták őket. Korábbi tanulmányok szerint hetente akár 5 gramm mikroműanyagot is megehetünk, ami egyenértékű egy hitelkártya méretével.
A csapvíz tényleg megvédhet minket a mikroműanyagoktól?
Egy új tanulmány szerint a vízforraló sötétbarna színe jó jelnek számít. A kutatók ugyanis azt találták, hogy a csapvíz egyfajta természetes védőpajzsot hozhat létre a mikroműanyagokkal szemben a benne található elemeknek és ásványi anyagoknak köszönhetően, ami megakadályozza, hogy közvetve lenyeljük annak a nagyon apró darabjait – olvasható az Origo cikkében.

Az apró műanyag részecskék lenyelésének leggyakoribb forrása a víz, mind a palackozott, mind az, ami a csapból folyik.
Ez az egész világon problémaként jelentkezik, bár egyes területeken rosszabb, mint másokon: Amerikában és Indiában kétszer annyi műanyag kerül a vizekbe, mint mondjuk Európában.
A dublini Trinity College és a University College kutatói szerint azonban talán kissé „torz" a felfogásunk magáról a folyamatról. A szakemberek a Chemical Engineering tudományos szaklapban publikált tanulmányukban azzal érvelnek, hogy a mikroműanyagokat vizsgáló tanulmányok gyakran nem veszik figyelembe a csapvíz részét képező ionokat és szennyeződéseket, amelyek azonban nagy változást hozhatnak.
A csapvíz nem száz százalékban tiszta H20: ehelyett nyomelemeket és ásványi anyagokat tartalmaz
– magyarázta John Boland a kutatás vezetője a ZME Science online tudományos portálnak. – A listán szerepel többek között a kalcium, magnézium, nátrium, kálium, foszfor, réz, vas, szelén és a cink.
A tudósok szerint ezeknek a nyomelemeknek és ásványi anyagoknak a bevonása teljesen megváltoztathatja a csapvízben található műanyagok lebomlásának folyamatát.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Pexels
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Magas a vérnyomása? Ennek a gyümölcsnek a fogyasztása segíteni fog
Hazánkban a felnőtt lakosság közel 40 százalékát érinti a magas vérnyomás – ez az arány 60 év fölött 60 százalékra emelkedik.

Hatalmas titokra derült fény: ezeket az ételeket tilos lefagyasztani!
A nyárral elérkezett a betakarítás és tartósítás időszaka, a mélyhűtők lassan megtelnek minden földi jóval.

Kiderült a légkondi titka, így kell helyesen használni
Nincs jobb érzés, mint egy igazán forró napon belépni a hűs lakásba.

Ezért ne tárolja hűtőben a paradicsomot
A paradicsom nemcsak egy alapanyag – benne van a nyár zamata és a napfény melege.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en

Szárad a tuja a kertjében? Mutatjuk a megoldást!

Visszatért a bűvös kocka - Fiat Grande Panda bemutató

Ezek a legjobb ételek zsírmáj ellen, rendszeres fogyasztásukkal visszafordítható az elváltozás

Ferihegyi repülőtér: felhívást tett közzé a Budapest Airport az utasoknak – erre készüljenek, ha nem akarnak pórul járni

Nagy bejelentést tett Orbán Viktor: már a lengyelek se kérnek Ukrajnából!

Botrány Brüsszelben: Magyarország és Szlovákia megvétózta az Oroszország elleni szankciókat

Irán beismerést tett

Kerkez Milos: Számomra igazi kiváltság a Liverpool játékosának lenni

Kerkez érkezésnek bejelentése helyett gyűlölt kiszemelt megvétele szivárgott ki Liverpoolból

Életveszélyes négyévszakos abroncsokat is találtak az ADAC/ÖAMTC gumitesztjén

Listázzák az Olaszországban élő zsidókat

Figyelmeztetnek a tudósok: az instant kávé növelheti a látásromlás kockázatát
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Magas a vérnyomása? Ennek a gyümölcsnek a fogyasztása segíteni fog
Hazánkban a felnőtt lakosság közel 40 százalékát érinti a magas vérnyomás – ez az arány 60 év fölött 60 százalékra emelkedik.

Hatalmas titokra derült fény: ezeket az ételeket tilos lefagyasztani!
A nyárral elérkezett a betakarítás és tartósítás időszaka, a mélyhűtők lassan megtelnek minden földi jóval.

Kiderült a légkondi titka, így kell helyesen használni
Nincs jobb érzés, mint egy igazán forró napon belépni a hűs lakásba.

Ezért ne tárolja hűtőben a paradicsomot
A paradicsom nemcsak egy alapanyag – benne van a nyár zamata és a napfény melege.