időjárás -6°C Ágnes 2022. January 21.
logo

Leprás csimpánzok Afrikában

Ötvös Zoltán
2021.10.22. 09:01
Leprás csimpánzok Afrikában

Leprás csimpánzokat találtak Bissau-Guineában és Elefántcsontparton – jelentették be kutatók a Nature-ben közzétett tanulmányukban. A beteg állatok gyógyítása bonyolult.

A lepra vagy Hansen-betegség fertőző kór, amely súlyosan károsíthatja az idegeket, a bőrön látványos elváltozásokat okoz, valamint a végtagok érzékenységének elvesztéséhez és vaksághoz vezethet. A bakteriális betegség szerencsére nehezen terjed, általában hónapokig tartó szoros személyes kapcsolat kell az átadáshoz. Becslések szerint az emberek 95 százaléka természetes módon immunis a fertőzéssel szemben. A lepra terjedése a higiéniás előírások betartásával megelőzhető, hosszú távú antibiotikum-terápiával gyógyítható a ritka betegség. Ritka, de még mindig vannak olyan helyek a világon, ahol sok a beteg: 2019-ben körülbelül kétszázezer esetet jelentettek. 

Sokáig azt tartották, hogy ez a betegség kizárólag az embert sújtja, de kiderült, hogy más fajokat is megfertőz. Az 1970-es években tatukon mutatták ki például a kórt, most pedig vadon elő csimpánzokon.

A tudósok kameracsapdákkal vizsgálták a csimpánzok viselkedését 2015 és 2019 között. A képek áttekintése során két hímet és két nőstényt találtak, amelyek súlyos, lepraszerű elváltozásokat mutattak. A tünetek – hasonlóan az emberekéhez – idővel rosszabbodnak. 

– Amikor először megláttam a csimpánzokról készült fotókat csomókkal és elváltozásokkal az arcukon, rögtön feltűnt, hogy ez lepra, mivel annyira hasonlított az emberek tüneteire – mondta a CNN-nek Kimberley Hockings, az Exeteri Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy a csimpánzok hogyan fertőződtek meg.

Feltételezik, hogy vagy az emberekről került át, vagy más ismeretlen környezeti hatás eredményeként kapták el.

A lepra kezelése emberen viszonylag egyszerű, különösen akkor, ha elég korán diagnosztizálják a kórt. Az emberekhez nem szokott vad csimpánzoknál ellenben nehezen oldható meg a folyamatos antibiotikumos kezelés. A jó hír az, hogy a csimpánzok esetében a lepra ritka betegség. Az évek során megfigyelt 467 állat között a kutatók csak négy esetet azonosítottak. 

A kutatók attól tartanak, hogy kezelés hiányában a kór elterjedhet a főemlős közösségben.

Azt mondják, hogy további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megértsük a lepra terjedését és eredetét a vadcsimpánz-populációban. A faj megmentése miatt van szükség ezekre az információkra, hiszen a lepra és más betegségek mellett a csimpánzok fennmaradását a vadászat és az élőhelyek elvesztése szintén veszélyezteti.

Borítókép: MTI/Kovács Attila