Nemcsak szemkápráztató, de hallható is a sarki fény?

Van egy olyan kérdés, amely évszázadok óta zavarba ejti a megfigyelőket: vajon az aurora borealis fantasztikus zöld és bíborvörös fényei kiadhatnak egyfajta, a fül számára is érzékelhető hangot? A sarki fény a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék által keltett időleges fényjelenség, amely általában a pólusok közelében fordul elő, ahol a mágneses mező a legerősebb. Az északi fény hangjairól szóló jelentések azonban ritkák: nem véletlen, hogy a tudósok a történelem során többször is elutasították a lehetőségét – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 10. 07. 14:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi állítások a sarki fénnyel kapcsolatban

Az aurora borealis egyike a természet egyik leglátványosabb és legszebb jelenségeinek, ami nem más, mint a világűrből érkező és a Föld légkörében található részecskék nagy sebességű ütközése következtében keletkező fényjelenség.

A természeti jelenség különösen élénk vita tárgyát képezte a 20. század első évtizedeiben,

amikor az északi pólushoz közeli településekről érkező beszámolók arról szóltak, hogy néha bizony hang kíséri az égbolton feltűnő, elbűvölő fényjelenséget. A szemtanúk csendes, szinte észrevehetetlen ropogást, zúgást vagy zizegést hallottak a különösen intenzív északi fények megjelenése közben.

A harmincas évek elején például személyes bizonyságtételekkel kezdték elárasztani a helyi újságot, a The Shetland News hetilapját, amelyben az aurora borealis hangját „suhogó selyemhez” vagy „két deszka összedörzsöléséhez” hasonlították.

Ezeket a beszámolókat erősítették meg az észak-kanadai és a norvégiai területekről érkező, hasonló hírek. A tudományos közösséget azonban továbbra sem sikerült meggyőződni, különösen annak fényében, hogy nagyon kevés szakmabeli jelentette ki, hogy hallotta volna ezeket a megfoghatatlannak tűnő zajokat.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább. 

Lehet, hogy csak a képzeletünk játszik?

Egy 2016-os finn tanulmány azt állította és a tudomány végül megerősítette, hogy az északi fény vagy más néven aurora borealis valóban kiadhat az emberi fül számára hallható hangot. A vizsgálatban részt vevő egyik kutató által készített felvétel még azt is megmutatta, hogy rögzíteni is lehet a magával ragadó fények 70 méterrel a talajszint felett keltett hangját.

A hang mögött álló mechanizmus ennek ellenére mégis kissé rejtélyes maradt, csakúgy, mint azok a feltételek, amelyeknek teljesülniük kell ahhoz, hogy ez a bizonyos hang hallható legyen.

Egy, a közelmúltban megjelent kutatást idéz a LiveScience online tudományos portál, amely során a szakemberek a sarki fény hangjainak történelmi jelentéseit vizsgálták meg, hogy megértsék ennek a kissé megfoghatatlan jelenségnek a vizsgálati módszereit és annak megállapításának folyamatát.

A tudósok arra is kíváncsiak voltak, hogy a jelentett hangok objektívek, illuzórikusak vagy képzeletbeliek voltak vagy sem.

Borítókép: Pexels

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.