időjárás 1°C Natália 2021. December 9.
logo

A fák jelentenék a megoldást az extrém városi hőségre?

Forrás: ORIGO
2021.11.25. 08:04 2021.11.25. 09:04
A fák jelentenék a megoldást az extrém városi hőségre?

293 európai ország műhold-adatainak analízise azt találta, hogy a fáknak jelentős a hűsítő hatása, míg más zöld területeknek nem – olvasható az Origó cikkében.

A fák hűsítő hatása csökkenti az európai városok felszíni hőmérsékletét, nyáron akár 12 Celsius-fokkal is, bizonyos régiókban. Ezzel szemben a zöld tereknek fák nélkül jelentéktelen a hűtő hatásuk egy nemrég publikált  tanulmány szerint, ami azt erősíti, hogy a faültetés segíti a városok adaptálódását a globális felmelegedéshez.

Gyógyul a Nagy-korallzátony

A 348 ezer négyzetkilométer kiterjedésű korallzátony 1998 óta öt alkalommal esett át súlyos korallkifehéredésen.

Jonas Schwaab, a zürichi Svájci Szövetségi Műszaki Intézet kutatója és kollégái a műholdak által gyűjtött talajfelszíni hőmérsékleti adatokat alkalmazva összehasonlították a fákkal borított területek és a fák nélküli városi zöld területek, mint például a parkok, utak és épületek közti hőmérséklet-különbségeket – írja az Origó.

293 európai  helyszínt elemeztek ezzel a módszerrel. A műholdak által mért talajfelszíni hőmérséklet nem ugyanaz, mint a levegő hőmérséklete, amely közelebb van ahhoz, amit az emberek éreznek. Általában a fával fedett területek és az épített területek közti léghőmérséklet-különbség sokkal kisebb lenne, mint a talajfelszíni hőmérséklet-különbségek – mondja Schwaab.

A kutatócsoport megállapította, hogy a városok fával fedett területeinek sokkal alacsonyabb a felszíni hőmérséklete a környező, fa nélküli területekhez képest. Közép-Európában 8–12 Celsius-fok volt ez a különbség, míg a forróbb Dél-Európában 4 Celsius-fok.

A fák hűsítő hatása főleg az árnyékolásból és a kipárolgásból származik, amikor a fában lévő víz felszabadul, ahogy a víz a leveleiken át elpárolog. Ez a folyamat hőenergiát von el a környezettől az evaporációhoz, csökkentve a környezet hőmérsékletét. Dél-Európa melegedő klímájában a termőtalaj és a vegetáció általában szárazabb, tehát a párolgás hűsítő hatása is kisebb, mint az északi régiókban.

A csapat azt is megállapította, hogy a fa nélküli zöld területek nyújtotta hűsítés jelentéktelen, és bizonyos esetekben a fa nélküli zöld területek még melegebbé is válhatnak a környező városi területeknél.

Az extrém hőség növekvő probléma az európai városok számára és másutt is. A vizsgálati eredmények megmutatják a fák nagy jelentőségét az európai városok számára, de mivel hatásuk nagysága változó, a hőcsökkentési stratégiákat is régiónként kellene meghatározni – mondja Schwaab.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Pexels