Hűsítő selyem készült alumíniumból

Nanorészecskék hozzáadásával úgy módosították a selymet, hogy az átalakított anyag a napfény 95 százalékát visszaverje, ennek hatására forróság idején is hűvös marad. A mesterséges selyemből készült szövet körülbelül tizenkét és fél Celsius-fokkal hűvösebben tartja a bőrt, mint a pamutruhák.

2021. 11. 14. 12:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt időszakban ritkán fordult elő, hogy az éppen magunk mögött hagyott hónapról ne azt derítették volna ki a statisztikusok, hogy az is rekordmeleget hozott. Nem volt ez másként az idei októberrel sem, ami a harmadik legmelegebb október volt az 1979-es mérések kezdete óta – jelentette be hétfőn az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálata (C3S). Világszerte 0,42 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az 1991 és 2020 közötti időszak átlaga, ennél csak 2015 és 2019 októbere volt melegebb. A hírről beszámoló MTI azt is megírta, hogy az átlagosnál melegebb volt Kanada és Oroszország északi részén, illetve az Antarktisz nyugati területein. Európa déli és délkeleti részén azonban a megszokottnál hűvösebb volt. A bejelentés újabb adalék ahhoz, hogy miért kell mindent megtennünk a globális hőmérséklet-emelkedés ellen.

A világon megtermelt elektromos áram körülbelül 15 százaléka ma már a hűtésre fordítódik. Ennek az ener­giának a csökkentése érdekében a tudósok olyan passzív hűtési módokat keresnek, amelyek nem igényelnek áramot. A kínai Nanjing Egyetemen dolgozó Jia Zhu és az amerikai Stanford Egyetem munkatársa, Shanhui Fan kollégáikkal a selyemben látják az egyik hűsítő megoldást. Ez az anyag visszaveri a ráeső napfény nagy részét – főleg az infravörös és a látható hullámhosszú fényt. A kutatók olyan selymet terveztek, amely még több napfényt – a beérkezőnek körülbelül a 95 százalékát – ver vissza. A selyemszálakat e cél érdekében alumínium-oxid nanorészecskékkel burkolták be. Amikor a kutatók ezt a mesterséges selymet napfényben fürdették, azt találták, hogy 3,5 Celsius-fokkal hűvösebb maradt, mint a környező levegő, mivel visszaverte a legtöbb napfényt, és hőt is kisugárzott. A hírről beszámoló Newscientist.com szerint ez az első olyan mesterséges szövet, amely napfényben hűvösebb marad, mint a környező levegő.

A kutatók mérései szerint a mesterséges selyem a természetes selyemnél nyolc fokkal hűvösebben tartotta az ember testét – és 12,5 fokkal hűvösebben, mint a pamut. Kísérleteik során hosszú ujjú inget készítettek a különleges anyagból, majd megkértek egy önkéntest, hogy 37 fokos napon állva viselje azt. Az infravörös felvételek szerint az ing hűvös maradt. A természetes selyemből vagy pamutból készült inget viselő önkéntesről készült hasonló infravörös felvételek ellenben azt mutatták, hogy ezek a szövetek felmelegszenek. – Ha mesterséges selymet visel valaki a forró napon, sokkal hűvösebbnek érzi magát, mint normál textíliák, például pamut viselése esetén – mondja Zhu.

A mesterséges selyemből készült ruha kényelmes, jó légáteresztő képességű, többször mosható és szárítható, emellett költséghatékonyan és tömegesen előállítható. A szövetből készült ruhát elsősorban szabadtéri viseletre tervezték, amikor közvetlen napsugárzásnak van kitéve a hordója, nem pedig beltéri környezetbe, például otthonokba és irodaházakba.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.