időjárás 23°C Jácint 2022. augusztus 17.
logo

Megmentették a sziklamászók fellegvárát, az Óratorony-sziklát

Forrás: MTI
2022.01.19. 12:04 2022.01.19. 12:11
Megmentették a sziklamászók fellegvárát, az Óratorony-sziklát

Állami és civil összefogással megmenekült a pusztulástól a Csobánka melletti Óratorony-szikla, melyet több mint száz éve gyakorlóterepként használnak a sziklamászók – közölte az MTI-vel a Pilisi Parkerdő Zrt.

A társaság tájékoztatása szerint a természetes erózió következtében életveszélyessé vált mészkőtornyot ipari alpinista technikával erősítették meg és a sziklában több mérőpontot is kialakítottak, hogy évente figyelemmel kísérhessék a kőzet esetleges mozgását.

A munkálatok során a torony alján egy beton tömböt alakítottak ki, majd a két toronyrész közötti rést szintén vasalt betonnal töltötték ki. Ezután a tornyokat habarcsba ágyazott, acélmenetes szárakkal kötötték össze – olvasható a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség honlapján.

A Csobánka déli részén, az Oszoly-csúcs alatt ágaskodó Óratoronyra már több mint száz éve másznak. Nevét onnan kapta, hogy amikor nyugatról süt a nap, az önálló szikla árnyéka egy napórához hasonlóan vetül rá a mögötte lévő sziklafalra.

A munkálatokat a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség által indított és a Csobánkai Értékőrző és Községszépítő Egyesület közreműködésével lebonyolított civil adománygyűjtésből fedezték. A helyreállítást a Pilisi Parkerdő irányította a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi felügyeletével.

Borítókép: Az Óratorony-szikla (Fotó: Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.