Régészeti projekt indul a világűrben

A Nemzetközi Űrállomáson a héten megkezdődött a világelső régészeti projekt. A kutatást a földi környezetben gyakran használt próbagödrök ihlették – írja a Híradó.hu.

Forrás: Hiradó.hu2022. 01. 26. 12:46
Világûr, 2021. augusztus 30. Az Európai Ûrügynökség (ESA) által közreadott és a Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomás (ISS) fedélzetén szolgáltatot teljesítõ Thomas Pesquet francia ûrhajós által készített kép az Ida névre keresztelt trópusi viharról 2021. augusztus 29-én. MTI/EPA/EUROPEAN SPACE AGENCY Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régészeti projekt indult a világűrben, a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) – számol be a Phys.org. 

A vizsgálatot Alice Gorman, a Flinders Egyetem munkatársa és Justin Walsh, a Chapman Egyetem szakértője vezeti. A Nemzetközi Űrállomás régészeti projektjének célja az űrbéli lakóhely tanulmányozása – írja a National Geographic. 

Mi vagyunk az elsők, akik megpróbálják megérteni, hogyan viszonyulnak az emberek azokhoz a tárgyakhoz, amelyekkel az űrben élnek együtt. Azáltal, hogy a régészeti perspektívákat egy aktív térbe hozzuk, mi vagyunk az elsők, akik megmutatják, hogyan alkalmazkodnak az emberek egy teljesen új környezethez

– mondta Walsh.

A projekt első szakaszában a legalapvetőbb régészeti technikát, a próbagödröt veszik alapul.

Mint ismertetik, a Földön a módszerrel egy méter mély négyzet alakú területet ásnak ki, hogy kiértékeljék az adott területet, és megtervezzék a későbbi munkát. 

Az ISSAP keretében viszont ragasztószalaggal jelölnek ki egy területeket az ISS-en, majd napi fényképek segítségével tanulmányozzák a terek használatát. 

A kísérlet 60 napon át tart majd, a képek naponta készülnek.

A négyzeteket január 14-én hozta létre Kayla Barron, a NASA asztronautája. Az érintett terek különböző munkához vagy szabadidőhöz köthető helyeken, például egy konyhaasztalnál találhatók. 

Az asztronauták saját döntésük alapján az amerikai laboratóriumi modul, a Destiny egyik állványán is kijelöltek egy megfigyelendő térrészt, abban bízva, hogy ez érdekes lehet a régészeknek.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Az Európai Űrügynökség (ESA) által közreadott és a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén szolgáltatot teljesítő Thomas Pesquet francia űrhajós által készített kép az Ida névre keresztelt trópusi viharról 2021. augusztus 29-én (Fotó: MTI/EPA/EUROPEAN SPACE AGENCY)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.