Három űrturista indul Floridából

Legkorábban holnap indulhat el az első kereskedelmi alapon szervezett repülés a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A SpaceX Crew Dragon űrhajójának útját nem a NASA finanszírozza, hanem az amerikai Axiom Space vállalat kereskedelmi alapon hozta azt össze.

Magyar Nemzet
2022. 04. 07. 10:29
Liftoff of the Ax-1 mission, the first fully private crew to the International Space Station, aboard a SpaceX rocket
US-AEROSPACE-SPACE-AXIOM-SPACEX Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A személyzet egyetlen hivatásos űrhajósa a parancsnok, Michael López-Alegría, aki korábban a NASA képviseletében már négyszer járt Föld körül. Az 1958-ban Madridban született López-Alegría három űrrepülőgépes út után a Szojuz TMA–9 utasaként is megfordult az ISS-en. Összesen majdnem 258 napot töltött eddig a világűrben. (A NASA nyugalmazott űrhajósa jelenleg az Axiom üzletfejlesztési alelnöke.) – Új korszakot nyitunk az emberi űrrepülésben – olvasható López-Alegría múlt heti Twitter-bejegyzésében.

Az utazásért a hírek szerint fejenként 55 millió dollárt fizető három űrturista az amerikai Larry Connor, a kanadai Mark Pathy és az izraeli Eytan Stibbe parancsnokukkal együtt csaknem nyolc napot tölt az űrállomáson.

Űrturisták régebben is jártak már a Nemzetközi Űrállomáson – számunkra a legismertebb a magyar származású Charles Simonyi, aki kétszer volt részese űrrepülésnek. Ők azonban minden esetben orosz Szojuz űrhajókkal, egyesével utaztak, a Roszkoszmosz hivatásos űrhajósainak parancsnoksága alatt.

Noha a mostani magánküldetés, az Ax–1 misszió tagjai nagyjából százórányi kutatást végeznek számos szervezet nevében.

A 2016-ban alapított Axiom ­Space a mostanihoz hasonló utak szervezése mellett megkezdte az előkészületeket egy magánűrállomás megépítése felé, amely az eddiginél sokkal szélesebb és nemzetközibb közönséghez juttatja el az űr közvetlen megismerésének élményét.

Az Axiom olyan modul elindítását tervezi 2024-ben, amelyet csatlakoztatnának az űrállomáshoz. Ha sikerül, az hatalmas lépést jelent egy kereskedelmi űrállomás létrehozása felé.

A repülés a starttól a floridai partoknál tervezett tengeri landolásig tíz napig tart, de utána hamarosan pályára kell állítani egy másik űrhajót, ezúttal a NASA megbízásából, az ISS személyzetének leváltására. A Crew–4 jelű küldetést jelenleg április 19-i indulással tervezik – olvasható az Űrvilág.hu-n –, az előző küldetés résztvevői április 26-án térhetnek vissza a Földre.

Borítókép: Kiképzés közben a legénység. Nyolc napon át tartózkodnak a Nemzetközi Űrállomáson (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.