Sebgyógyulás felgyorsítva: íme az elektromos kötszer

A ragtapaszban működő elektromos áram gyorsítja a gyógyulás sebességét, serkenti az erek képződését és csökkenti a heg körüli gyulladások kialakulását is

Forrás: Teraszaki Intézet (Terasaki Institute)2022. 05. 06. 7:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A különleges, kísérleti fázisban járó új kötszer az elektromosság sebgyógyulást fokozó jótékony hatásait igyekszik hasznosítani. Az ePatch nevezetű ekötszer mindezt a gyógyulás során megjelenő baktériumok elpusztításával végzi, ezáltal gyorsítva fel a hegedés folyamatát – olvasható a Teraszaki Intézet cikkében.

Amikor a technológiát külső sebekkel rendelkező patkányokon tesztelték, megállapították, hogy

a ragtapaszban működő elektromos áram nemcsak azáltal gyorsítja a gyógyulás sebességét, hogy a bőr- és granulációs sejteket a sebhez irányítja, hanem serkenti az erek képződését és csökkenti a heg körüli gyulladások kialakulását is. 

Az ekötszer nélküli patkányok kontrollcsoportjának sebgyógyulása 20 napot vett igénybe, míg az ePatch-el kezelt patkányok sebei hét nap alatt összeforrtak.

Az egyik ekötszer prototípus példánya (Fotó: Terasaki Intézet)

Ráadásul a kötszerben megtalálható ezüst antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően a fertőzést is minimálisra csökkentette. Sőt, amikor a gyógyulási folyamat végén az ePatch-eket eltávolították, a kezelt patkányok kevesebb hegesedést mutattak, mint a kontrollcsoport tagjai – ez valószínűleg annak is volt köszönhető, hogy szilikon lapka nem tapad a bőrsejtekhez, így a kötés eltávolításakor azok nem válnak le.

Az anyagok gondos kiválasztásával és a gélkészítményünk optimalizálásával sikerült kifejlesztenünk egy többfunkciós, könnyen előállítható és költséghatékony ekötszert, amely nagyban megkönnyíti és felgyorsítja a sebgyógyulást

 – mondta a Terasaki Institute munkatársa, Dr. Han. Jun Kim.

Az elektromos kötszer nanoszálas technológián alapul

A forradalmi ekötszert a Los Angeles-i Terasaki Orvosbiológiai Innovációs Intézet fejleszti és teszteli. Az ePatch ezüst nanoszálakból készült elektródokat tartalmaz, amelyeket alginátként ismert, hínárból származó hidrogélbe kevernek. Ez utóbbit már használják sebészeti kötszerekben, mivel biokompatibilis és optimális nedvességszintet tart fenn a sebekben ezzel segítve azok gyógyulását. Az alginát kémiai módosításával és némi kalcium hozzáadásával a tudósok növelni tudták az ezüst nanoszálak megbízhatóságát és stabilitását a gélben. Az így létrejött hidrogélt végül egy rugalmas szilikon lapra nyomtatták, amelynek felületére egy különleges mintájú sablont ragasztottak. Amikor ezt a sablont később eltávolították, a visszamaradt alginát képezte a két elektródot – ezután ezeket külső áramforráshoz csatlakoztatták. A szilikon lapok méretének és formájának változtatásával olyan ePatch-eket lehetett készíteni, amelyek képesek a legkülönfélébb sebek körvonalaihoz igazodni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.