Budapest a Székelyföldön

Románia azzal bolondítja a világot, hogy a Székelyföld soha nem létezett. Itt egy képeslap a székely közelmúltból.

Balázs D. Attila
2022. 06. 15. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután Románia időről-időre képes azzal bolondítani a világot, hogy a Székelyföld nem létezik, és soha nem is létezett, álljon itt számára egy biztosítékkiverő magyar képeslap a székely közelmúltból.

Önök is jól láthatják ezen az alig 110 éves lapon, hogy Székelyudvarhelyen volt egyszer egy szépséges városi szálló, amit Trianon előtt Budapestnek hívtak.

Jóllehet, Románia Bukarestként emlékezik rá, mert mint megannyi békebeli szállodánkat, úgy ezt is átneveztették a megszállás után. Volt olyan erdélyi szállónk, amelyikből Hotel Dacia, s volt amelyikből „Hotel Bucuresti” lett, mint ahogy ebből is, a Székelyföld kellős közepén.

De az 1899-ben épült Budapest Szálloda szellemiségét a székelyek a nehéz időkben is igyekeztek megőrizni.

Zsigmondovics Vilmos működtette az első világégés után a hotelt, amely próbálta megőrizni védjegyét: az exkluzív magyar vendéglátást. Egy korabeli tudósítás szerint az új tulajdonos kiváló Küküllő menti borokkal, frissen csapolt sörrel, jó konyhával ajánlotta magát, emellett pedig „halestélyre”, szombat esti vargabélesre, vasárnapi villásreggelire és hangversenyre csalogatta a nagyérdeműt. Hogy tartsa bennük a lelket.

Fontos megemlíteni, hogy amikor képeslapunk napvilágot látott, a barátságos szálloda kávézójának egyik törzsvendége maga Szabó Dezső volt. A neves író gyakran ebédelt és vacsorázott itt „a városi és a vidéki intelligencia” társaságában. Egyik írásában az akkori legendás tulajról is írt:

Sükösd [Miklós] úrnál gavallérosabb vendéglős nem volt a vidéken sem, vacsora után végig rakatta az asztalt pezsgőkkel és butéliás borokkal és mindenki az ő vendége volt.

S hogy tovább borzoljam a bukaresti kedélyeket, olyan jó híre volt a székelyudvarhelyi Budapest Szálloda vendéglőjének, hogy az 1914 tavaszán megrendezett, a kor egyik legnagyobb autóversenyének pilótái is itt ebédeltek. A futam ráadásul éppen a névadó székesfővárosból, Budapestről indult, s nem ám Bukarestből!

Az Időutazás a magyar múltba sorozat vasárnap a 100. részéhez érkezik!

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: Székelyudvarhely. Budapest szálloda és nagy tőzsde. „Sterba Ödön kiadása, Székelyudvarhely.” 1910 körüli kiadás (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.