A megsebzett Gyulafehérvár

Álljon itt egy régi magyar, a helyi román „virtust” bemutató képeslap.

Balázs D. Attila
2022. 05. 29. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután egy fékevesztett baloldali román szenátor nemrég provokációt kísérelt meg Novák Katalin államelnökkel szemben, a gyulafehérvári Bethlen Gábor szobor avatásakor, álljon itt egy régi magyar képeslap a helyi román „virtust” bemutatandó.

1910 körül kiadott lapunkon az 1887-ben épített gyulafehérvári Hungária szálloda impozáns épülettömbjét láthatják, amelyet jó néhányszor meggyaláztak az új honfoglalók, még mielőtt kivégezték volna.

1918-ban szándékosan a Hungária emeleti részébe fészkelték be magukat a románság vezetői, hogy itt készítsék elő Erdély elszakítását Magyarországtól.

Majd miután csalárd módon megszerezték régi országunk keleti felét, a magyar polgári kultúra egyik legszebb itteni emlékét átnevezték Daciára, a bimbózó dáko-román eredetmese alapján. Később a magyar időkben épült hotel a római eredetű Apulum nevet is megkapta.

A szép Hungária végül a velejéig magyargyűlölő Ceaușescu-éra idején kapta meg a kegyelemdöfést: a szállodát az 1980-as években felrobbantották, hogy helyébe egy se eleje, se vége típusú, amolyan igazi romániai tömbház kerüljön. A jelszó akkoriban is a területrendezés volt, az a műveletsorozat, ami alapján ma is zajlik Erdély magyartalanítása, s ami alapján a román diktátor örökösei ma is következetesen irtják a magyar jelleget erdélyi városainkból.

 

Az Időutazás a magyar múltba 95. részében egy igen különleges erdélyi képeslap röpít vissza bennünket a Trianon előtti időkbe.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: Gyulafehérvár, a Hungária-szálloda 1910 körül. (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.