időjárás 10°C Amália 2022. október 7.
logo
Időutazás a magyar múltba

A megsebzett Gyulafehérvár

Balázs D. Attila
2022.05.29. 08:00 2022.05.29. 10:51
A megsebzett Gyulafehérvár

Miután egy fékevesztett baloldali román szenátor nemrég provokációt kísérelt meg Novák Katalin államelnökkel szemben, a gyulafehérvári Bethlen Gábor szobor avatásakor, álljon itt egy régi magyar képeslap a helyi román „virtust” bemutatandó.

1910 körül kiadott lapunkon az 1887-ben épített gyulafehérvári Hungária szálloda impozáns épülettömbjét láthatják, amelyet jó néhányszor meggyaláztak az új honfoglalók, még mielőtt kivégezték volna.

1918-ban szándékosan a Hungária emeleti részébe fészkelték be magukat a románság vezetői, hogy itt készítsék elő Erdély elszakítását Magyarországtól.

Majd miután csalárd módon megszerezték régi országunk keleti felét, a magyar polgári kultúra egyik legszebb itteni emlékét átnevezték Daciára, a bimbózó dáko-román eredetmese alapján. Később a magyar időkben épült hotel a római eredetű Apulum nevet is megkapta.

A szép Hungária végül a velejéig magyargyűlölő Ceaușescu-éra idején kapta meg a kegyelemdöfést: a szállodát az 1980-as években felrobbantották, hogy helyébe egy se eleje, se vége típusú, amolyan igazi romániai tömbház kerüljön. A jelszó akkoriban is a területrendezés volt, az a műveletsorozat, ami alapján ma is zajlik Erdély magyartalanítása, s ami alapján a román diktátor örökösei ma is következetesen irtják a magyar jelleget erdélyi városainkból.

 

Az Időutazás a magyar múltba 95. részében egy igen különleges erdélyi képeslap röpít vissza bennünket a Trianon előtti időkbe.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: Gyulafehérvár, a Hungária-szálloda 1910 körül. (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)

Bástyánk, Csíksomlyó

A Hargita irányából érkező fénysugár a magyarság leghíresebb zarándokhelyére vetül.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.