Csúszik a Psyche utazása

Az amerikai űrügynökség pár napja jelentette be, hogy szoftverhiba miatt nem indítja idén útnak a fémben gazdag aszteroi­dát megközelítő Psyche űrszondát. A különleges programot elővigyázatosságból törölték.

2022. 06. 30. 8:05
NASA Unveil Psyche Spacecraft Ahead OF Trip To Metal-Rich Asteroid
nasa asteroid ship Fotó: NASA/JPL-Caltech/Cover Images vi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Naprendszer távoli pontjai felé indított űrmissziók esetén alapvető tényező az indítási ablak. Ez az a néhány hét vagy hónap, amikor a Föld és a célpont egymáshoz viszonyított helyzete olyan, hogy a rendelkezésre álló üzemanyaggal eljuthat oda az űrszonda.

Ha később vagy korábban indul, több üzemanyag kell.

A Psyche-misszió ablaka augusztus elsején nyílik és október 11-én zárul, de már biztos, hogy nem indul el az űrszonda. Az amerikai űrügynökség (NASA) kaliforniai Jet Propulsion Laboratoryjában (JPL) végzett tesztelés során az egyik szoftvernél a mérnökök problémát fedeztek fel. A hibát azóta kijavították, de a tervezett indításig nem maradt elég idő az alapos ellenőrzésre. Márpedig a mérnökök biztosak akartak lenni abban, hogy az út során a program problémamentesen működik majd. Egy idei start 2026-ra juttatta volna el az űrszondát az aszteroidához. A következő két év lehetséges startjai azonban azt jelentik, hogy az űrszonda az eltérő pályapozíciók miatt később, 2029-ben vagy 2030-ban érkezik meg.

Elrepülni egy távoli aszteroidához hihetetlen pontosságot igényel. Emberek százai dolgoztak azon, hogy a Psyche tökéletesen működjön

– idézte Laurie Leshint, a JPL igazgatóját a CNN. Lindy Elkins-Tanton, a misszió vezető kutatója szerint számos hardveres és szoftveres kihívást legyőztek, és végül ez az utolsó probléma állította meg őket.

A halasztás két olyan projektet is leállít, amelyek a Psyche-vel együtt indultak volna ugyanazon a SpaceX Falcon Heavy rakétán. Az egyik a NASA Janus küldetése, az egyenként 36 kilogramm tömegű Janus ikerszondák (Serenity és Mayhem) egy-egy kisbolygót céloznak meg. A második pedig a nagy adatátviteli sebességű lézeres kommuniká­ciós rendszer, amely megváltoztathatja a földi személyzet és az űrhajók közötti kommunikációt a mélyűrben.

Ha megszületik a döntés a Psyche elindításáról, az űrszonda 450 millió kilométeres útra indul. A Psyche aszteroida azért különleges, mert hihetetlenül gazdag fémekben.

Egyes tudósok úgy vélik, hogy ez egy kisebb bolygó egykori magja, amelyről más égi objektumokkal való ütközések lelökhették a külső rétegeket, szabaddá téve a fémmagot. Ha a Psyche valóban egy mag, az lényegében azt jelenti, mintha egy bolygó – például a Föld – „szívébe” néznénk. A 145–220 kilométer átmérőjű Psyche kisbolygó a Mars és a Jupiter közötti fő kisbolygóövben kering. A burgonya alakú aszteroida csak homályos elmosódásként jelenik meg a földi és űrtávcsöveken.

Amerika Ausztráliából indít A NASA hétfő hajnalban indította el első rakétáját az ausztrál kereskedelmi űrkikötőből, az Arnhem Űrközpontból. Ez volt az első alkalom, hogy az amerikai űrügynökség nem az Egyesült Államok területén található kereskedelmi űrkikötőt használt. A tervek szerint július 12-ig újabb két start lesz az Északi területen található űrközpontból – a következő indítás július negyedikén várható. A NASA ígéretet tett arra, hogy összegyűjti az összes törmeléket és visszaküldi az Egyesült Államokba. Az Arnhem Űrközpont a világ első és egyetlen kereskedelmi tulajdonú, üzleti alapon működtetett egyenlítői kilövőhelye.

Borítókép: a 145–220 kilométer közötti átmérőjű Psyche kisbolygó a Mars és a Jupiter között kering (Fotó: Reuters)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.