időjárás 14°C Ferenc 2023. október 4.
logo

Elképesztő gravitációs szörny rejtőzik a szomszédságunkban

Forrás: Origo
2022.07.20. 17:02 2022.07.20. 17:42
Elképesztő gravitációs szörny rejtőzik a szomszédságunkban

Egy, már több feketelyuk-felfedezés cáfolásáról híres, nemzetközi szakértőkből álló csapat a galaxisunk egyik szomszédjában, a Nagy-Magellán-felhőben talált egy csillagtömegű fekete lyukat. „Most először a csapatunk azért jött össze, hogy egy fekete lyuk felfedezését jelentsük be, ahelyett, hogy cáfolnánk egyet” – mondta Tomer Shenar, a kutatás vezetője. Továbbá, azt találták, hogy a csillag, amelyből a fekete lyuk keletkezett, hatalmas robbanás nélkül tűnt el. A felfedezés az ESO nagyon nagy távcsövének (VLT) hatévnyi megfigyeléseinek köszönhető.

„Egy tűt találtunk a szénakazalban” – mondta Shenar, aki a kutatást a belgiumi Leuven Katolikus Egyetemén kezdte, és jelenleg az Amszterdami Egyetem Marie-Curie-ösztöndíjas munkatársa Hollandiában.

Habár hasonló feketelyuk-jelölteket már találtak, a csapat azt állítja, hogy ez az első „szunnyadó” csillagtömegű fekete lyuk, amely egyértelműen a galaxisunkon kívül található.

A csillagtömegű fekete lyukak akkor alakulnak ki, amikor nagy tömegű csillagok elérik életük végét, és saját gravitációjuk által összeroskadnak. Ez a folyamat egy kettős rendszerben, vagyis amikor két csillag egymás körül kering, egy fényes társcsillag körül keringő fekete lyukat hagy maga után. A fekete lyuk „szunnyad”, ha nem bocsát ki nagy mennyiségű röntgensugárzást, aminek következtében általában felfedezik a fekete lyukakat.

Hihetetlen, hogy alig ismerünk szunnyadó fekete lyukakat, annak ellenére, hogy a csillagászok milyen gyakorinak gondolják azokat

– magyarázta Pablo Marchant, a kutatás társszerzője. Az újonnan felfedezett fekete lyuk legalább kilenc naptömegű, és egy 25 naptömegű forró kék csillag körül kering.

A szunnyadó fekete lyukakat különösen nehéz észrevenni, mivel nem igazán lépnek kölcsönhatásba a környezetükkel. „Most már több mint két éve, hogy ilyen feketelyuk-kettős rendszereket keresünk” – mondta Julia Bodensteiner, az ESO németországi tudományos munkatársa. 

Nagyon izgatott lettem, amikor hallottam a VFTS 243-ról, amely véleményem szerint az eddigi legmeggyőzőbb jelölt.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.