időjárás 1°C Adél 2023. január 29.
logo

Mennyi pénzt kérnek a pályakezdők?

Forrás: Vg.hu
2022.09.06. 13:08 2022.09.06. 13:15
Mennyi pénzt kérnek a pályakezdők?

A szakterület és az oklevelet kiállító intézmény kiléte is nagyban befolyásolja a pályakezdő magyar fiatalok fizetési igényét – tudta meg a Vg a Profession.hu elemzéséből.

Elkezdődött az őszi félév az egyetemeken, amelynek apropóján a Profession.hu elkészítette friss elemzését a különböző felsőfokú végzettséggel és szakmai ismerettel rendelkező munkavállalók bérigényeiről és pályaorientációjáról. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem volt hallgatói várják el a legmagasabb havi fizetést, akiket a Budapesti Corvinus Egyetem diplomásai követnek, majd a Miskolci és Óbudai Egyetemeké – derült ki az elemzésből.

A felmérés során az egyetemet végzett munkavállalók munkaerőpiaci elvárásait és lehetőségeit vizsgálták. A mintát szolgáltató adatbázis releváns és aktív felhasználóinak többsége az ELTE-n (13 százalék), a Debreceni Egyetemen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (11 százalék) és a Pécsi Tudományegyetemen (nyolc százalék) szerzett diplomát korábban. A teljes minta 89 ezer főből állt.

Az oklevelek befolyásolják a fizetési igényeket

A teljes mintán vizsgálva a bérigényeket elmondható, hogy a BME által kiállított diplomával rendelkezők várják el később a legmagasabb összeget, őket a Budapesti Corvinus Egyetem volt hallgatói követik, majd a Miskolci és Óbudai Egyetemen végzettek.

A diplomás munkavállalók szakmai tapasztalatát figyelembe véve a pályakezdők körében az átlagos nettó havi fizetési igény 252 000–328 000 forint között mozog, amely az évek során a szakmai tapasztalat növekedésével egyre emelkedik, és az 5-10 évnyi szakmai tapasztalattal rendelkező munkavállalók esetében már 401 000–580 000 forintra tehető.

A felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállalók átlagos nettó bérigénye jelenleg közel 396 000 forint havonta, szakmai tapasztalattól függetlenül, a teljes, diplomával rendelkezők összesítését nézve.

„Legmagasabb iskolai végzettségtől függetlenül 2020 óta éves szinten 12 százalékot emelkedtek átlagosan a munkavállalói nettó bérigények Magyarországon. A helyzetre reagálva a vállalatok többsége az infláció lekövetésére fejlesztette a béreket a munkavállalóik megtartásáért. Év elején a cégek többségénél a teljes munkavállalói állományra vonatkozóan általános béremelést ütemeztek be az idei tervekbe” – foglalta össze a munkaerőpiaci folyamatokat Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója.

A felmérés további érdekes eredményei ITT olvashatók el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.