időjárás 11°C Zalán 2023. március 30.
logo

Kína felküldte épülő űrállomásának utolsó darabját is

Forrás: MTI
2022.10.31. 13:39 2022.10.31. 14:46
Kína felküldte épülő űrállomásának utolsó darabját is

Kína hétfőn felbocsátotta az építés alatt álló Tiangong (Mennyei Palota) űrállomás utolsó modulját – jelentette az állami CCTV.

A Mengtian („az égbolt álma”) nevű modult a dél-kínai Hainan szigetén található Vencsang űrközpontból indították, és egy Hosszú Menetelés 5B rakétával állították Föld körüli pályára. A Mengtian a T-alakú űrállomás harmadik és egyben utolsó fő eleme. Összeszerelése tizenegy küldetést igényelt. A legutóbbi, hétfői küldetés célja, hogy fejlett tudományos berendezéseket szállítson.

 

A Tiangong legalább tíz évig marad alacsony, 400-450 kilométeres Föld feletti pályán azzal a céllal, hogy hosszú távú emberi jelenlétet biztosítson az űrben.

 

A Mennyei Palota méretét tekintve a Mir egykori orosz-szovjet állomáshoz hasonló. Még ha nem is tervez nemzetközi együttműködést az űrállomással kapcsolatban, Peking korábban biztosított, hogy nyitott lesz a külföldi kooperációra. Kína már több évtizede eurómilliárdokat fektet be űrprogramjába.

Űrállomása építésére részben az sarkallta, hogy az Egyesült Államok nem fogadta be a kínaiakat a Nemzetközi Űrállomás (ISS) programba, amely az Egyesült Államok, Oroszország, Kanada, Európa és Japán együttműködésében valósul meg. Az ázsiai ország, amely 2003-ban küldte első űrhajósát az űrbe, azt tervezi, hogy 2030-ra embert küld a Holdra.

Borítókép: a Tiangong (Mennyei Palota) űrállomás utolsó moduljának kilövése (Fotó: Twitter) 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.