Több száz különböző kiadásban szerezte be kedvenc könyvét egy férfi

Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író Száz év magány című regényét gyűjti tizenhat éve a kolumbiai Jorge Iván Salazar, akinek a tamil, az örmény és az azeri mellett még negyvenöt nyelven van birtokában a regény.

Forrás: MTI2022. 10. 27. 10:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kötetek százai gondos rendben sorakoznak könyvtárának polcain a Kolumbia középnyugati részén fekvő Armenia városban.

 

A könyvnek összesen 379 kiadása van meg, közöttük a legelső, amely 1967-ben került ki a nyomdából. Ez a kedvencem, mert ezt Mexikóban szereztem meg az egyik könyvesboltban. Ez a kiadás mindössze nyolcezer példányban jelent meg

 

– mondta el az 59 éves mérnök az AFP-nek.

Jorge Iván Salazar 1982-ben, 43 évesen kezdte el gyűjteni a Nobel-díjas író művet, és bár nem tudja bizonyítani, úgy gondolja, hogy az övé a legnagyobb Száz év magány-gyűjtemény a világon. Fél éve felvette a kapcsolatot a Guinness Rekordok Könyvével, de azzal utasították el, hogy nincs mivel összehasonlítani feltételezett rekordját.

 

Salazar katalógust vezet minden példányról, ez tartalmazza a kötetek legfontosabb adatait és a könyvborító fényképét.

 

Még egy kalózkiadása is van, amelyet tudomása szerint az író Kínában dedikált, még a hivatalos fordítás forgalmazása előtt. Salazar szerint az író legjobb belátása ellenére tette ezt, és „a világ legnagyobb kalózának” bejegyzés alá írta a nevét.

Gyűjteményének egy másik gyöngyszeme egy orosz nyelvű kiadás, amelyből a szovjet hatóságok az ortodox egyház kérésére kicenzúrázták az erotikus bekezdéseket. Legutóbb beszerzett példánya a Feröer-szigetek nyelvére lefordított kiadás.

Fotó: Flickr

Bár Gabriel García Márquez, aki 2014-ben, 87 évesen halt meg, ellenezte a Száz év magány megfilmesítését, a Netflixen rövidesen megjelenik a regényből a szerző jogutódainak jóváhagyásával készült játékfilm.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.