időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Több száz különböző kiadásban szerezte be kedvenc könyvét egy férfi

Forrás: MTI
2022.10.27. 10:53 2022.10.27. 20:06
Több száz különböző kiadásban szerezte be kedvenc könyvét egy férfi

Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író Száz év magány című regényét gyűjti tizenhat éve a kolumbiai Jorge Iván Salazar, akinek a tamil, az örmény és az azeri mellett még negyvenöt nyelven van birtokában a regény.

A kötetek százai gondos rendben sorakoznak könyvtárának polcain a Kolumbia középnyugati részén fekvő Armenia városban.

 

A könyvnek összesen 379 kiadása van meg, közöttük a legelső, amely 1967-ben került ki a nyomdából. Ez a kedvencem, mert ezt Mexikóban szereztem meg az egyik könyvesboltban. Ez a kiadás mindössze nyolcezer példányban jelent meg

 

– mondta el az 59 éves mérnök az AFP-nek.

Jorge Iván Salazar 1982-ben, 43 évesen kezdte el gyűjteni a Nobel-díjas író művet, és bár nem tudja bizonyítani, úgy gondolja, hogy az övé a legnagyobb Száz év magány-gyűjtemény a világon. Fél éve felvette a kapcsolatot a Guinness Rekordok Könyvével, de azzal utasították el, hogy nincs mivel összehasonlítani feltételezett rekordját.

 

Salazar katalógust vezet minden példányról, ez tartalmazza a kötetek legfontosabb adatait és a könyvborító fényképét.

 

Még egy kalózkiadása is van, amelyet tudomása szerint az író Kínában dedikált, még a hivatalos fordítás forgalmazása előtt. Salazar szerint az író legjobb belátása ellenére tette ezt, és „a világ legnagyobb kalózának” bejegyzés alá írta a nevét.

Gyűjteményének egy másik gyöngyszeme egy orosz nyelvű kiadás, amelyből a szovjet hatóságok az ortodox egyház kérésére kicenzúrázták az erotikus bekezdéseket. Legutóbb beszerzett példánya a Feröer-szigetek nyelvére lefordított kiadás.

Fotó: Flickr

Bár Gabriel García Márquez, aki 2014-ben, 87 évesen halt meg, ellenezte a Száz év magány megfilmesítését, a Netflixen rövidesen megjelenik a regényből a szerző jogutódainak jóváhagyásával készült játékfilm.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.