A féreglyukak közelebb lehetnek, mint eddig hittük

A bulgáriai Szófiai Egyetem fizikusainak egy csoportja szerint a féreglyukak, azaz az univerzum egyik részét a másikkal összekötő hipotetikus alagutak a szemünk előtt rejtőzhetnek – olvasható az Origo cikkében.

Magyar Nemzet
Forrás: ORIGO2022. 11. 26. 17:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fekete lyukak régóta fejtörést okoznak a tudósoknak, mivel elnyelik az anyagot, és nem engednek ki magukból semmit. A legérdekesebb kérdés, hogy hová tűnik az elnyelt anyag, mi lesz vele?

Létezik egy teória, hogy ezek a fekete lyukak úgynevezett „fehér lyukakhoz” vezetnek, vagyis olyan képződményekhez, amelyek részecskéket és sugárzást bocsátanak ki magukból.

Ez a két végpont együtt egy féregjáratot, pontosabban egy Einstein–Rosen-hidat képezhet, amely egyes fizikusok szerint bármekkora teret és időt megnyújthat. Ez egy olyan izgalmas elmélet, amely átírhatja a téridő mai értelemben vett törvényeit.

A kutatók elmélete szerint a féreglyuk „torka” nagyon hasonlíthat a korábban felfedezett fekete lyukakra, például a Sagittarius A* nevű masszív objektumra, amelyről úgy gondolják, hogy galaxisunk középpontjában rejtőzik.

Tíz évvel ezelőtt a féreglyukak a tudományos fantasztikum témakörébe tartoztak. A helyzet azóta megváltozott, már a tudományos közösség képviselői is aktívan foglalkoznak velük

– mondta a New Scientistnek a szófiai egyetem kutatócsoportjának vezetője, Petya Nedkova.

A teljes cikket az Origón olvashatja tovább.

Borítókép: illusztráció (Fotó: NASA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.