időjárás -5°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

A féreglyukak közelebb lehetnek, mint eddig hittük

Magyar Nemzet
Forrás: ORIGO
2022.11.26. 17:34 2022.11.26. 20:14
A féreglyukak közelebb lehetnek, mint eddig hittük

A bulgáriai Szófiai Egyetem fizikusainak egy csoportja szerint a féreglyukak, azaz az univerzum egyik részét a másikkal összekötő hipotetikus alagutak a szemünk előtt rejtőzhetnek – olvasható az Origo cikkében.

A fekete lyukak régóta fejtörést okoznak a tudósoknak, mivel elnyelik az anyagot, és nem engednek ki magukból semmit. A legérdekesebb kérdés, hogy hová tűnik az elnyelt anyag, mi lesz vele?

Létezik egy teória, hogy ezek a fekete lyukak úgynevezett „fehér lyukakhoz” vezetnek, vagyis olyan képződményekhez, amelyek részecskéket és sugárzást bocsátanak ki magukból.

Ez a két végpont együtt egy féregjáratot, pontosabban egy Einstein–Rosen-hidat képezhet, amely egyes fizikusok szerint bármekkora teret és időt megnyújthat. Ez egy olyan izgalmas elmélet, amely átírhatja a téridő mai értelemben vett törvényeit.

A kutatók elmélete szerint a féreglyuk „torka” nagyon hasonlíthat a korábban felfedezett fekete lyukakra, például a Sagittarius A* nevű masszív objektumra, amelyről úgy gondolják, hogy galaxisunk középpontjában rejtőzik.

Tíz évvel ezelőtt a féreglyukak a tudományos fantasztikum témakörébe tartoztak. A helyzet azóta megváltozott, már a tudományos közösség képviselői is aktívan foglalkoznak velük

– mondta a New Scientistnek a szófiai egyetem kutatócsoportjának vezetője, Petya Nedkova.

A teljes cikket az Origón olvashatja tovább.

Borítókép: illusztráció (Fotó: NASA)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.