Hogyan éljük túl az ünnepeket introvertáltként?

A karácsony nem mindenkinek csak a boldogságot, a jókedvet, a felhőtlen szórakozást jelenti. Néhány introvertált számára a következő hetek a legkevésbé kedvenc időszaknak számítanak. Ennek oka, hogy az ilyen személyiségeket a túlzásba vitt társasági élet a végletekig lemerítheti. Léteznek ez ellen könnyen kivitelezhető praktikák.

2022. 12. 24. 9:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor még az extrovertált is introvertálttá válhat...

A svájci pszichiáter és pszichológus, Carl Gustav Jung A lélektani típusok című könyvében írt először az introverzió és az extraverzió jellemzőiről. A két típus között jelentős különbségeket vázolt fel. Az extrovertált személyiségek inkább kifelé fordulók, számukra a külvilág eseményeire helyeződik a nagyobb hangsúly. Beszédesek, lelkesek és szociálisabbak. A másokkal való interakciók energiával töltik fel őket. Az introvertáltak saját, belső világukra koncentrálnak, abban merülnek el. Gyorsan lemerülnek a társasági eseményeken például egy karácsonyi összejövetelen, ami miatt az ilyenfajta ingerek után nekik pihenésre és egyedüllétre van szükségük, hogy visszanyerjék energiájukat. A legtöbb ember valahol a két személyiségtípus közé esik, de az egyik tulajdonság általában dominánsabb, mint a másik. Helyzetektől is függ, hogy valaki miként viselkedik. 

Sokan a környezettől függően tudnak extrovertáltként vagy introvertáltként létezni – akár egy rokonlátogatásos karácsonyi összejövetelen.

Egy introvertált személyiség számára mindig kihívás egy karácsonyi összejövetel, ahol nehéz elkerülni a figyelmet. Fotó: Pexels

Mihez kezdjen a házigazda az introvertált vendéggel?

A karácsony a befelé fordulók számára nem tartozik az év legkönnyebben elviselhető időszakai közé. Jelenlegi világunk ugyanis nekik túl „hangos”. Túl sok külső inger éri őket, ám ezek az impulzusok könnyen válthatnak ki menekülési reflexet belőlük. Ez nagyrészt az egyedüllét iránti vágyban, a csend iránti igényben és az események nyugodt feldolgozásában merül ki. Ezek mind természetes igényei az ilyen személyiségtípusú embernek, azonban sokan kifejezetten rossz néven veszik, ha valaki azt mondja, kicsit egyedül szeretne lenni. 

A figyelmes házigazda azonban tiszteletben tartja, hogy másoknak is vannak bizonyos határai a többiekkel való érintkezésben. 

Vannak, akik szívesebben csevegnek egyetlen személlyel, mások szeretnek összevissza csacsogni. Ha valaki a társaságból azt mondja, szeretne egy kis időt egyedül tölteni, hagyni kell! Ne kérdőjelezze meg a kérését, csak hagyja, hogy egyedül legyen, hogy később jobban érezze magát. Azt is világossá teheti, hogy a partiján, összejövetelén vagy ünnepi vacsoráján bárki kereshet magának egy nyugodt helyet, ahol feltöltődhet.

Tippek introvertáltaknak az ünnepekre

Vivian Zayas, a New York állambeli Cornell Egyetem pszichológiai tanszékének professzora szerint nem arról van szó, hogy az introvertáltak utálják az embereket. Ők alapvetően olyan tevékenységek felé vonzódnak, amelyek elmélyülést igényelnek, ezért látszólag magányosabbak. Rengeteg introvertált jár ennek ellenére társaságba, de a nagyobb rendezvények után fel kell töltődniük. Ha sok év végi eseményen kell részt venni, az stresszes lehet, de annak mérlegelése, hogy érdemes-e kihagyni azokat, bűntudatot kelthet. De olykor éppen az introvertált érdekében kell kihagyni partikat. Lehet, hogy néhány embernek csalódást okoz, de így találhat időt magának, és határokat szabhat anélkül, hogy a többiek azt gondolnák, utálja őket

Egy introvertált személyiségű ember például segíthet a házigazdának is, ezzel is leválasztva magát az ingerekről. Fotó: Pexels

– Ha szeretne részt venni minden összejövetelen, amelyet szerettei rendeznek, próbáljon minél több pihentető pillanatot biztosítani magának. Ne sajátítson ki olyan tereket, amelyekre másoknak szüksége lehet – például a fürdőszobát –, de használja, amikor csak tudja azokat. A mosogatás fárasztó munkának tűnhet egy átlagos hétköznapon, de ez a tevékenység kellemes kikapcsolódást jelenthet az ünnepi összejövetelek során – mondta a CNN-nek az amerikai professzor.

Ha valamiről a házigazda megfeledkezett, ajánlja fel, hogy elszalad érte az éjjel-nappaliba. 

Nyüzsgő a buli? Kérdezze meg a házigazdát, hogy miben segíthet. A vendéglátó hálás lesz ezért, pedig valójában a segítő jár a legjobban a társaságtól kapott szünettel.

Vivien Zayas szerint fontos, hogy minden eseménynél költség-haszon elemzést készítsen az introvertált személy. Akinek szüksége van erre, ütemezzen be egyedülléti időt az események közé, így feltöltődhet és jobban élvezheti a partikat. Koncentráljon a mélyebb, személyes kapcsolatokra, mint a csoportos csevegésekre, ahol a bekapcsolódás is nehéz lehet. Ha nem ismer senkit a partin, keressen valakit, aki érdekesnek tűnik. Ne gondolkozzon túl sokat azon, hogy mit mond neki – pusztán a kíváncsiság értelmes beszélgetést eredményezhet.

Nem kell végig maradni

Az ünnepi összejövetelek gyakran korán kezdődnek, de a végük nem látszik. Nem kell azonban addig maradni, amíg a hajnali órákban véget nem ér a buli. Ha előre tudatja a házigazdával, hogy idő előtt távozik, csökkentheti azt a kínos érzést és nyomást, amelyet akkor érezhet, ha elmondaná nekik az igazi okot. Vivian Zayas szerint nem fognak meglepődni, ha a meghívás érkezésekor rögtön kiköti, hogy „csak egy órát maradhatok, de jó lesz látni téged”.

Az ünnepi nyüzsgés közepette ajándékot vagy ételt vásárolva gyakran olyan érzés támad az érintettekben, mintha az atomok kaotikusan pingpongoznának az agyukban. Egy idő után ingerültnek érzik magukat, amikor ünnepi hangulatot kellene érezniük. Egy introvertált személyiségű ember energiájának megőrzése érdekében, ha teheti, vásároljon online. Vagy olyankor menjen a boltba, amikor kevesebben vásárolnak, például hétvégén délelőtt, vagy hétköznap délutánonként. Ha előre gondoskodik a szükségleteiről, az ünnepek méltó megélését segíti elő.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.