Meglepetésekre készülnek a földön kívüli élet kutatói

Egy új kutatás szerint amint az élet megjelenik egy bolygón, alapjaiban alakíthatja át az ottani világot, ami miatt át kell értékelni a lakható bolygó fogalmát. Ahogy az élőlények alapvetően módosították a barátságtalan Föld légkörét, ugyanez megtörténhet másutt is.

2023. 01. 26. 12:07
This artist's concept depicts a system, called KOI-961, that hosts the three smallest exoplanets known so far to orbit a star other than our sun.
179799157 Fotó: Universal History Archive
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem igazán tudjuk, hogy hol, milyen feltételek esetén jöhet létre az élet. Egyetlen példát ismerünk: a Földet. Azt tudjuk, hogy a földi élet számára a folyékony víz alapvető, mint ahogy a légköri hőmérsékletnek és a nyomásnak is viszonylag szűk tartományban kell lennie.

A földön kívüli élet után kutatók általában a lakhatósági zónának nevezett területre összpontosítanak, egy csillag körüli sávra, ahol az ott keringő bolygó felszínén a víz folyékony lehet. Ha egy bolygó ennél közelebb van a csillagához, a víz elpárolog a hőtől; ha távolabb van, jéggé fagy. A két szélsőség nem kedvez az általunk ismert életnek. Azonban a lakhatósági zóna csak iránymutatás, nem garancia. A Mars és a Vénusz a Nap lakhatósági zónájában található, de ezeken a bolygókon nincs élet. Az arXiv.orgon közzétett új kutatás – amit a Live Science portál szemlézett – azt sugallja, hogy 

a zónára vonatkozó jelenlegi definíciónk pontatlan, mert nem tartalmazza azt, hogy az élet hogyan befolyásolja a bolygó egyes tulajdonságait.

A klasszikus példa a Föld légkörében található oxigén mennyisége. Az oxigén elterjedt elem a kozmoszban, a Földön is sok van belőle, de nagy része szilícium-dioxid (kőzet) formájában található. A gáz halmazállapotú kétatomos oxigénmolekula nem marad sokáig meg a légkörben, mert a nap ultraibolya sugárzása atomjaira bontja azt. Hogy mégis sok van ebből a gázból, annak az az oka, hogy a fotoszintézis melléktermékeként oxigéngáz szabadul fel. A korai élet annyi oxigént termelt, hogy majdnem megmérgezte magát. A nagy oxidációs eseményként ismert oxigénkrízis körülbelül 2,4 milliárd évvel ezelőtt történt: jelentősen megnőtt a Föld légkörének molekuláris oxigéntartalma. Az oxigént lélegző lények evolúciójára volt szükség ahhoz, hogy az ökoszisztéma egyensúlyba kerüljön. (Erről akkor beszélünk, ha a fotoszintetizáló növények nagyjából annyi oxigént termelnek, amennyit a többi élőlény belélegez.) A környezetátalakítás a földi légkör sok más összetevőjére is igaz.

A földi élet kialakulása tehát jelentősen átrajzolta a bolygót. Átalakult, hogy optimális legyen az ottani élet számára. Ez az életmódosult bolygó ezután sokkal lakhatóbbá vált, mint korábban volt. A legkorábbi fosszilis leletek arra utalnak, hogy a kezdetleges élet már akkor kifejlődhetett, amikor bolygónk felszíne részben még olvadt volt. Nagyon barátságtalan hely lehetett, de évmilliárdokkal később nagyszerű élőhellyé vált – és sokáig az is marad, hacsak nem teszünk tönkre mindent a klímaváltozással.

A cikk szerzői olyan világot képzeltek el egy lakhatósági zóna szélén, ami majdnem túl hideg, illetve majdnem túl meleg. Ha ott beindulna az élet, esélye lenne a bolygó szerkezetének módosítására, ami a légköri nyomás vagy hőmérséklet emelésével vagy csökkenésével járna. A kutatók szerint újra kell gondolnunk a lakhatósági zóna hagyományos meghatározását. A gaiai lakhatósági zóna bevezetését javasolják (Gaia, a Föld görög mitológiai megszemélyesítése). Ez a sáv szélesebb lenne, mint amit jelenleg az életre alkalmasnak tartunk. Ezt a tágabb definíciót kell alkalmaznunk a jövőbeni célpontok kiválasztásánál, hiszen ha a lakhatósági zóna túl szűk, elvéthetjük az ottani élet jeleit, egyszerűen azért, mert rossz helyen keressük azt. Nyitottnak kell lennünk a földön kívüli élet keresésekor, és fel kell készülnünk a meglepetésekre.

Borítókép: Művészi elképzelés egy távoli csillagról és holdjairól (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.