Nem sikerült Föld körüli pályára állítani az első, brit területről indított műholdakat

A jelek szerint valamilyen anomália megakadályozta a Föld körüli pálya elérését.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 10. 11:43
null
This handout photo obtained May 25, 2020 courtesy of Virgin Orbit shows Cosmic Girl as it releases LauncherOne mid-air for the first time during a July 2019 drop test. - Small satellite launcher Virgin Orbit — the sibling company to Richard Branson’s space tourism venture Virgin Galactic — plans to conduct the first test launch of its rocket May 25, 2020. The company has been developing and testing its vehicles for the last six years, but now it’s ready to finally send a rocket to orbit. (Photo by Handout / Virgin Orbit / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /VIRGIN ORBIT/HANDOUT" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az űrkorszak kezdete óta első ízben próbáltak műholdakat Föld körüli pályára állítani Nagy-Britannia területéről, a manőver azonban – egyelőre nem részletezett meghibásodás miatt – nem sikerült – tájékoztatott az MTI.

Mint írták: a kilenc műholdat Sir Richard Branson milliárdos brit nagyvállalkozó Virgin Group nevű vállalatbirodalmának műholdak felbocsátására szakosodott részlege, a Virgin Orbit indította a világűr felé kedd hajnalban.

Branson vállalata nem a hagyományos módszerrel, vagyis szárazföldi űrközpontokból, hanem egy, a célra átalakított egykori utasszállító repülőgép szárnya alól indítja a műholdakat szállító rakétáit.

Az ilyen jellegű felbocsátásokat a cég eddig Amerikában hajtotta végre. A Cosmic Girl nevű 21 éves Boeing 747-400-as repülőgép – amely korábban az ugyancsak Branson vállalatcsoportjához tartozó Virgin Atlantic légitársaság flottájának tagja volt – keddre virradó éjjel azonban a délnyugat-angliai Cornwall megye Newquay városának repülőteréről szállt fel a bal szárnyának tövében elhelyezett 25 tonnás rakétával.

A felszállásra kétezer ember gyűlt össze a repülőtér mellett, és a Boeing úját rekordszámú, a repülés egyes szakaszaiban csaknem negyedmillió érdeklődő kísérte figyelemmel világszerte a Flightradar24 online járatkövető alkalmazáson.

A gép nyugati irányban repült, amíg 35 ezer láb – 10 900 méter – magasságban el nem érte az Ír Köztársaság délnyugati partjainak közelében kijelölt indítási zónát.

Ezt az övezetet a brit, az ír, a francia és a spanyol légügyi hatóságok már az indítás előtt közös felügyelet alá vonták és lezárták a polgári légi forgalom elől.

A LauncherOne nevű rakétát a Boeing ebből a térségből indította a világűr felé.

A kidolgozott pályaterv alapján a rakéta 555 kilométeres magasságban kezdte volna pályára állítani a kilenc műholdat.

A Virgin Orbit azonban a Twitteren kedd hajnalban közzétett – érdemi részleteket nem tartalmazó – tájékoztatásában közölte:

a jelek szerint valamilyen anomália megakadályozta a Föld körüli pálya elérését.

A cég hozzátette, hogy tanulmányozza a beérkező információkat.

A repülőgép, amely a rakétát az indítási zónába szállította, időközben biztonságban leszállt ugyanazon a délnyugat-angliai repülőtéren, ahonnan indult.

A Virgin Orbit első felbocsátása 2020 májusában szintén kudarccal végződött, a következő négy azonban sikeres volt.

Borítókép: A Virgin Orbit műholdvető (Fotó: Handout/Virgin Orbit/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.