A Lego lenyelése, mint kutatási téma: játékfigurák fejét ették meg a gyerekorvosok

A szomszéd gyereke kisebb kavicsot nyelt le, az egyik távoli ismerősünk lányának gyomrába apró fülbevaló került, majd ürült ki. Mindenki ismer hasonló történeteket – az esetek többségéről utólag, a lenyelt anyag távozásakor szerzünk tudomást. A washingtoni székhelyű National Public Radio (NPR), az Egyesült Államok leghíresebb közszolgálati rádiója egy – a Lego lenyelése tematikáját körülölelő – öt évvel ezelőtt publikált kutatási eredményre emlékezett pár napja.

Forrás: Hhealthychildren.org2023. 02. 03. 21:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor az ausztrál Andrew Tagg kisgyermek volt, lenyelt egy Lego-darabot. A Lego lenyelése azonban komplikáltabb problémát jelentett a számára, mert valójában kettő elem ment le a torkán, amelyek összeragadtak. Az ausztráliai Melbourne Western Health sürgősségi orvosaként dolgozó Andrew Tagg munkája során sok aggódó szülővel találkozik, akiknek gyermekei lenyeltek valamit. 

A Lego lenyelése nem feltétlenül veszélyes. Fotó: Pixabay

Nem kell a kórházba rohanni egy lenyelt kocka miatt

Túlnyomó többségük, mint annak idején Andrew, egy napon belül egyszerűen átengedte a tárgyat a szervezetén. Ennek ellenére az orvos azon töprengett, van-e mód arra, hogy megkímélje a szülőket a felesleges aggodalomtól. Egyenként nyugtassa őket, hogy valószínűleg nem kell a sürgősségire jönniük, illetve, ami még rosszabb, a gyerek ürülékében kotorászni, hogy megkeressék a lenyelt tárgyat? Andrew Tagg és öt másik gyermekorvos azon morfondírozott, vajon a megnyugtató üzenetet eljuttathatják-e tudományos csatornán keresztül?

Nem akkora gond egy Lego lenyelése!

A hat orvos kísérletet dolgozott ki, és 2018 novemberében közzétette az eredményeket. Mindegyikük egy-egy apró Lego fejet nyelt le, hogy megtudják, mennyi idő alatt ürül ki a műanyagjáték a szervezetükből. Egy egészséges felnőtt esetében a Lego-darabok 1,1–3 nap alatt jutnak el a szájból a székletbe, az átlageredmény pedig 1,7 nap volt. A kutatók azt is igazolták, hogy a lenyelt játékok nem változtatták meg a széklet minőségét. (Előzetesen arra gondoltak, hogy a lazább székleten hamarabb átjut a műanyag, de az eredmények ezt a prekoncepciót nem erősítették meg.)

Az ehhez hasonló eredményeket erőszeretettel ismerik el a tudomány citromdíjaként emlegetett IgNobel-díjjal. A Nobel-díj paródiájaként ismert elismerést a nemzetközi tudományos élet azon szereplői kaphatják, akiknek tevékenysége értelmetlen felfedezésekhez, használhatatlan találmányokhoz vagy mulatságos javaslatokhoz vezetett. Olyan kutatással lehet nyerni, amelyet nem lehet vagy nem érdemes megismételni. Az utóbbi évek nyerteseinek eredményei egyszerre késztetnek nevetésre és gondolkodásra. Andrew Tagg és munkatársai az elgondolkodtatás irányában mozogtak: az ártalmatlan Lego fejen túl néhány olyan tárgytípusra akarták felhívni a figyelmet, amelyek lenyelés esetén valóban veszélyesek a gyerekekre.

Megnyugtató kutatást készítettek - ha a baba lenyel valamit, nem kell megijedni

A healthychildren.org-on megjelent összegzés szerint leggyakrabban pénzérméket nyelnek le a gyerekek. A fémdarabok általában gond nélkül távoznak a szervezetből. Játékalkatrészek, gombok, gyűrűk, fülbevalók, gemkapcsok, fogak szintén gyakorta kerülnek az apróságok szervezetébe. Ha nem élesek, általában szintén gond nélkül távoznak. Éles vagy hegyes tárgyak- tűk, gombostűk, szögek, csavarok, fogpiszkálók, csontok, palackkupakok - legtöbbjét sürgősen el kell távolítani. Az éles tárgyak beszorulhatnak, akár egy lenyelt műanyag, az emésztőrendszert megsérthetik. A kis üvegdarabok általában tünet nélkül távoznak, ellenben a nagyobb élelmiszer darabok (húsdarabok) elakadhatnak a gyomor felé vezető úton.

Különösen veszélyesek a gombelemek, amik akár égési sérüléseket okozhatnak, ha beszorulnak a nyelőcsőbe. A lemerült elemek is károsak lehetnek lenyelésük esetén. Az ilyen elemeket nyelő gyerekeknek sürgős röntgenfelvételre van szükségük, hogy kiderüljön, hol van a telep. Ha beragadt, sürgősen el kell távolítani. Ha eljut a gyomorba, általában biztonságosan távozik, de ez a folyamat eltarthat néhány napig. Az amerikai portál szerint ezeket a gyerekeket folyamatosan figyelni kell.

Ha több mágnest nyel le valaki, ugyancsak problémák léphetnek fel. A különböző helyeken lévő mágnesek a bélfalon keresztül vonzódhatnak egymáshoz. Akár bélelzáródás is felléphet, ezért, ha valakiről azt gyanítják, hogy mágneseket nyelt, sürgős röntgenfelvételre van szükség.

A legalább 25 milliméteres tárgyak gyakran okoznak problémát, mivel ezek a beszorulhatnak a nyelőcsőbe. Az elzáródott nyelőcső tünete a nyelési nehézség és a torok- vagy mellkasi fájdalom. A gyermek öklendezhet, hányhat és köpködhet. Ezenkívül előfordulhat, hogy nem akar enni, vagy inni.

Azaz, mókásnak tűnhet a gyerekorvosok Lego fejek nyelése, de nagyon sokszor előforduló problémára hívták fel a figyelmet sajátos kísérletükkel.

A Lego lenyelése másoknak is kihívást jelentett:

Borítókép: Lego figurák. (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.