időjárás 12°C Emőke 2023. március 23.
logo

Hamarosan tízmilliók halhatnak meg az antibiotikum-rezisztencia miatt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.08. 14:08 2023.02.08. 15:42
Hamarosan tízmilliók halhatnak meg az antibiotikum-rezisztencia miatt

Az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok miatt akár tízmillió ember is meghalhat 2050-re – ezzel szemben pedig csak a környezetszennyezés csökkentésével vehetjük fel a küzdelmet – derül ki az ENSZ friss jelentéséből. 

A becslések szerint 2019-ben 1,27 millió haláleset volt közvetlenül a gyógyszerrezisztens-fertőzéseknek tulajdonítható.

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a környezet kulcsszerepet játszik az antibiotikum-rezisztencia kialakulásában és terjedésében

– közölte az ENSZ Környezetvédelmi Programjában (UNEP).

Az antibiotikum-rezisztencia azt jelenti, hogy a mikroorganizmusok, például baktériumok, vírusok, paraziták vagy gombák ellenállóvá válnak a korábban hatékony antibiotikumos kezelésekkel szemben.

Az antibiotikumokkal szembeni ellenálló képesség kialakulása természetes jelenség, azonban a szerek túlzott használata felgyorsíthatja a folyamatot. Ráadásul, mint írják, a fertőtlenítőszerek, antiszeptikumok és antibiotikumok mindenütt megtalálhatók a fogkrémektől a samponokon át a tehéntejig és a szennyvízig. 

Az antibiotikumok a környezetben is megjelennek. Fotó: Pexels

Amint az antibiotikumok megjelennek a környezetben – a gyógyszeripari és a mezőgazdasági tevékenységekből fakadó szennyezés miatt antibiotikumok jutnak a környezetbe, például a folyókba, amelyek sokszor ivóvizünk forrásai – beszivárognak a táplálékláncba: még halakban és szarvasmarhákban is kimutathatók. 

Az ENSZ a káros folyamatot az éghajlatváltozásnak, a biológiai sokszínűség elvesztésének, valamint a környezetszennyezésnek tulajdonítja, szerintük a megelőzés lehet a megoldás, ezért felszólította a gyógyszeripart, hogy biztosítsa a hulladék és a szennyvíz megfelelő tárolását és tisztítását.

 A kórházaknak pedig szennyvíztisztító rendszerek telepítését javasolják, hogy kivonhassák a gyógyszerszármazékokat a szennyvízből.

A mezőgazdaságban a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentése lehet a kulcs – írják. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.