időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Hogyan szöktek meg a csimpánzok az állatkertből?

Belák Tamás
Forrás: MTI
2023.02.01. 18:11 2023.02.01. 19:52
Hogyan szöktek meg a csimpánzok az állatkertből?

Szomorú véget ért a történet.

Hét csimpánz kiszabadult egy nyitva felejtett ajtón a Stockholmtól északra fekvő furuviki állatkert majomházából tavaly decemberben.

A napokig húzódó patthelyzet végül tragédiába torkollott: négy majom halálával végződött.

Az intézmény közleménye szerint „nem megfelelő munkafolyamatok és emberi hiba” vezettek az állatok szökéséhez.

Először egy állatgondozó elfelejtette becsukni és bezárni annak az üres kifutónak az ajtaját, ahol éppen dolgozott, majd két másik dolgozó elmulasztotta ellenőrizni az ajtót, mielőtt beengedték volna a csimpánzokat. Az állatkert szerint ezek a mulasztások egy rendkívül veszélyes helyzethez vezettek, amelyben kénytelenek voltak lelőni a kiszabadult állatokat.

Az intézmény korábbi közlése szerint

nem állt rendelkezésükre elegendő nyugtató ahhoz, hogy elkábítsák az állatokat. A lelőtt négy majomból három azonnal elpusztult, és végül a negyedik is belehalt sérüléseibe.

„Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy ilyesmi többé ne fordulhasson elő” – szögezte le az állatkert igazgatója, Sandra Wilke. A csimpánzház körüli munkafolyamatokat megszigorították, noha a vizsgálatok még jelenleg is zajlanak – tette hozzá.

Az állatkertben már 2020-ban és 2021-ben is gond volt a csimpánzház záraival, a biztonsági hibák kijavítására tett lépések azonban nem voltak elegendőek.

A Magyar Nemzet tegnap írt arról a szomorú hírről is, miszerint körülbelül hetvenéves korában elpusztult Margrit, a frankfurti állatkert legendás bonobója. Margrit a kongói esőerdőben született, és 1959-től élt a frankfurti állatkertben.

Az állatkert szerint a nőstény a bonobó faj, sőt, vélhetőleg az emberszabású majmok jelenleg élő populációjának legidősebb tagja volt. Szokatlanul hosszú életet élt, társai kedvelték és tisztelték. Margrit volt az első bonobó, amely fogságban utódoknak adott életet. A nőstény emberszabásúnak hét alkalommal születtek kölykei. Jelenleg mintegy nyolcvan leszármazottja él tizenhét állatkertben, egyebek között a frankfurtiban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.