Hol szilárd, hol folyékony a robot

Egy milliméteres méretű, fém- és apró mágneses darabok keverékéből készült robot mozog, olykor megolvad, majd felveszi eredeti formáját. Fejlesztői víziók szerint ez az anyag különleges helyzetekben használható.

2023. 02. 10. 8:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már léteznek robotok, amelyek elég képlékenyek ahhoz, hogy eredeti kiterjedésüknél szűkebb helyeken átférjenek. Carmel Majidi a pennsylvaniai Carnegie Mellon Egyetemen munkatársaival azonban olyan robotot alkotott, amely nemcsak alakváltoztatásra képes, hanem pillanatok alatt folyékonyból szilárd halmazállapotúvá, keményből képlékeny szerkezetűvé tud alakulni.

A milliméteres méretű robotot folyékony galliumból, illetve neodímiumból, vasból és bórból készült mágneses anyag mikroszkopikus darabjainak keverékéből készítették el. A Matter folyóiratban megjelent beszámoló szerint szilárd állapotban a robot kellően erős volt ahhoz, hogy a saját tömegének harmincszorosát megtartsa. Ez a miniatűr alakváltó képes önmagát cseppfolyósítani, majd visszaállítani eredeti formáját, így a nehezen megközelíthető helyeken is elvégezhet feladatokat.

A Newscientist.com-on megjelent beszámoló szerint változó mágneses térerősség esetén a robotban elektromos áram keletkezett, ami a robot testét felmelegítette, végül megolvasztotta. A váltakozó mágneses mező lekapcsolása után az apró eszköz ismét megszilárdult.

Egyetlen másik anyagot sem ismerek, amely képes lenne ilyen szerkezetváltozásra

– mondta a Newscientist.com-nak Carmel Majidi. Az alakváltozást kihasználó kísérletben Lego-minifigurára formálták a robotot, majd keskeny rácsok mögé tették. Ezután a figurát először megolvasztották, majd kifolyatták a rácsok között. A rács túloldalán a robottócsa hamarosan visszanyerte eredeti, szilárd formáját.

Távolból irányított forrasztógépként elektronikai elemeket rögzíthet, emellett lenyelt mérgező anyagok eltávolítására szolgáló eszközként is használható. Utóbbi esetben egy mesterséges gyomorban végzett kísérlet során a kutatók a robottal megközelítettek egy tárgyat, majd ráolvasztották azt, végül a céltárggyal együtt kihúzták a mesterséges szervből.
Li Zhang, a Hongkongi Kínai Egyetem munkatársa szerint ezek az olvadó robotok vészhelyzeti javítások esetén lehetnek hasznosak. Például egy cseppfolyósított robot helyettesítheti az elveszett csavart egy űrhajón úgy, hogy a helyére áramlik, majd ott megszilárdul.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: YouTube)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.