időjárás 27°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Hol szilárd, hol folyékony a robot

Ötvös Zoltán
2023.02.10. 08:58
Hol szilárd, hol folyékony a robot

Egy milliméteres méretű, fém- és apró mágneses darabok keverékéből készült robot mozog, olykor megolvad, majd felveszi eredeti formáját. Fejlesztői víziók szerint ez az anyag különleges helyzetekben használható.

Már léteznek robotok, amelyek elég képlékenyek ahhoz, hogy eredeti kiterjedésüknél szűkebb helyeken átférjenek. Carmel Majidi a pennsylvaniai Carnegie Mellon Egyetemen munkatársaival azonban olyan robotot alkotott, amely nemcsak alakváltoztatásra képes, hanem pillanatok alatt folyékonyból szilárd halmazállapotúvá, keményből képlékeny szerkezetűvé tud alakulni.

A milliméteres méretű robotot folyékony galliumból, illetve neodímiumból, vasból és bórból készült mágneses anyag mikroszkopikus darabjainak keverékéből készítették el. A Matter folyóiratban megjelent beszámoló szerint szilárd állapotban a robot kellően erős volt ahhoz, hogy a saját tömegének harmincszorosát megtartsa. Ez a miniatűr alakváltó képes önmagát cseppfolyósítani, majd visszaállítani eredeti formáját, így a nehezen megközelíthető helyeken is elvégezhet feladatokat.

A Newscientist.com-on megjelent beszámoló szerint változó mágneses térerősség esetén a robotban elektromos áram keletkezett, ami a robot testét felmelegítette, végül megolvasztotta. A váltakozó mágneses mező lekapcsolása után az apró eszköz ismét megszilárdult.

Egyetlen másik anyagot sem ismerek, amely képes lenne ilyen szerkezetváltozásra

– mondta a Newscientist.com-nak Carmel Majidi. Az alakváltozást kihasználó kísérletben Lego-minifigurára formálták a robotot, majd keskeny rácsok mögé tették. Ezután a figurát először megolvasztották, majd kifolyatták a rácsok között. A rács túloldalán a robottócsa hamarosan visszanyerte eredeti, szilárd formáját.

Távolból irányított forrasztógépként elektronikai elemeket rögzíthet, emellett lenyelt mérgező anyagok eltávolítására szolgáló eszközként is használható. Utóbbi esetben egy mesterséges gyomorban végzett kísérlet során a kutatók a robottal megközelítettek egy tárgyat, majd ráolvasztották azt, végül a céltárggyal együtt kihúzták a mesterséges szervből.
Li Zhang, a Hongkongi Kínai Egyetem munkatársa szerint ezek az olvadó robotok vészhelyzeti javítások esetén lehetnek hasznosak. Például egy cseppfolyósított robot helyettesítheti az elveszett csavart egy űrhajón úgy, hogy a helyére áramlik, majd ott megszilárdul.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: YouTube)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.