időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Hihetetlen, de szakadt a hó még Mallorca tengerpartján is + videó

Magyar Nemzet
Forrás: KÖPÖNYEG.HU
2023.03.03. 02:54 2023.03.03. 15:47
Hihetetlen, de szakadt a hó még Mallorca tengerpartján is + videó

Miközben idehaza kezdünk igen széles mosollyal nézni a naptárra, mivel érkezik a tavasz és a hőmérséklet is emelkedik, Spanyolországban egyelőre a tél visszanyúlása okoz komolyabb gondokat, főleg Mallorcán − olvasható a Köpönyeg.hu cikkében.

Amikor a sziget neve előkerül, jellemzően nem a hó és a jég ugrik be elsőre, ez azonban február utolsó napján megváltozott, méghozzá Juliette közbenjárására. A viharrendszer ugyanis szokatlan és igen intenzív havazással lepte meg a spanyol nyaralószigetet.

Mallorca telei rendszerint enyhék és esősek, a havazás kifejezetten ritka. Az meg pláne, hogy a tengerpartot is befedje a hó, illetve hogy a hegyvidéki részeken néhol 24 óra leforgása alatt egyméternyi hóval is számolni kelljen. A hőmérséklet –2 °C-ig esett, de nem sokáig maradt ilyen alacsony, vagyis az olvadás is viszonylag hamar megkezdődött.

A lezúduló víz és a havazást váltó esőzés villámáradásokat okozott, a part közelében néhol nyolcméteres hullámok is voltak. Juliette ugyanis 117 km/órás széllökéseket is produkált, amelyek felkorbácsolták a hullámokat. A víz rombolása a legjobban abban a nyolcméteres víznyelőben mutatkozott meg, ami a főváros, Palma de Mallorca egyik utcájában nyílt meg, több földcsuszamlás után.

Az eredeti cikk Ítéletidő, eső, hó és földcsuszamlások Mallorcán címen a Köpönyeg.hu oldalon érhető el.

Korábban a Magyar Nemzet beszámolt arról is, hogy havazás és esőzések, villámáradások okoztak fennakadásokat az Amerikai Egyesült Államok nyugati államaiban. Los Angelesben három évtizede először adtak ki figyelmeztetést hófúvásra szombaton.

A Los Angeles körüli hegyvidék egyes részein másfél métert meghaladó a hóréteg vastagsága. Mountain High településen 205 centiméteres havat mértek. Kalifornia észak-déli autópályájának hegyvidéki szakaszát az erős havazás és a jégréteg miatt lezárták.

A közeli Ventura megyében szombat reggelre villámáradás alakult ki az előző napon lehullott nagy mennyiségű eső nyomán, de komolyabb károkról nem érkezett jelentés. Pénteken Los Angelesben és környékén évtizedes napi csapadékrekordok dőltek meg.

Kalifornia északkeleti részén a Sierra Nevada hegységre lavinaveszély miatt adtak ki figyelmeztetést, miközben újabb havazást várnak a pénteken lehullott 60 centiméter után. Arizonában is szokatlanul erős havazás alakult ki.

A középnyugati Michigan államban több százezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás, miután a vezetékek a ráfagyott csapadék súlya alatt leszakadtak.

A meteorológusok és a helyi áramszolgáltató az utóbbi évtizedek legsúlyosabb viharáról beszélnek, amelynek nyomán másfél centiméter vastag volt jégréteg.

Az elmúlt napokban az Egyesült Államok nyugati és középső részeit sújtó viharokban három ember halt meg.

Fotók: Behavazott Mallorca (Forrás: YouTube, AFP/Jaime Reina)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.