Az évente keletkező több ezer milliárd csikk a környezetet veszélyezteti

A cigaretta káros hatással van az emberi egészségre, de egy új tanulmány szerint a csikk is veszélyes méreganyagokat bocsát ki. A Göteborgi Egyetem kutatói ugyanis megállapították, hogy a cigarettacsikk (lényegében a szűrő) a műanyag szálak ezrei mellett toxinokat juttat a környezetbe.

2023. 06. 30. 8:30
The fight against tobacco waste
cigaretta csikk
27 April 2021, Bavaria, Amberg: A collection container with numerous cigarette butts. For three years, the association "Amberger Kippenjäger" has been campaigning for a clean city and for clean groundwater. The initiative collects cigarette butts so that they can be recycled and do not end up in the residual waste. (to dpa "Fighting tobacco waste - How Amberg became a cigarette butt collecting city") Photo: Armin Weigel/dpa (Photo by ARMIN WEIGEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Study Finds szerint évente 4500 milliárd cigarettacsikk keletkezik világszerte, de ezeknek a 65 százaléka soha nem jut el a szemetesbe vagy a hamutartóba. Ez azért aggasztó, mert a csikkek akár hétezer vegyi anyag mellett – ezek közül sok mérgező – körülbelül tizenötezer mikroműanyag szálat is tartalmazhatnak.

Amikor a kutatók megvizsgálták a cigarettacsikkben lévő méreganyagok hatását a vízi szúnyoglárvákra, azt tapasztalták, hogy a vegyületek jelenléte húsz százalékkal magasabb halálozási aránnyal járt. (A szúnyogok fontos szerepet játszanak az ökoszisztémákban, hiszen lárváik a szitakötőlárvák és a halak táplálékforrásai.) Korábbi kutatások szintén arra utalnak, hogy a méreganyagok sok más vízi élőlény egészségére is károsak lehetnek.

„A szűrő tele van mérgező vegyszerekkel és mikroműanyag szálakkal, így nem akármilyen műanyag kerül a környezetbe. Ez veszélyes hulladék” – olvasható egy közleményben Bethanie Carney Almrothnak, a Göteborgi Egyetem ökotoxikológiai professzorának a véleménye.

A publikációt idéző www.thecooldown.com szerint a kutatók a göteborgi dohányosok viselkedését is megfigyelték, és azt tapasztalták, hogy akkor is eldobták a cigarettacsikkeket, ha volt hamutartó a közelben.

Már négy évvel ezelőtt arról publikáltak a kutatók, hogy a füstszűrők nem hatásosak, azokat a műanyag szívószálakkal, tányérokkal és evőeszközökkel együtt meg kellene szüntetni. Ezek cellulóz-acetátból készülnek, ami egyszer használatos műanyag, így nem bomlik le a természetben – írta a Daily Mailra hivatkozva a Híradó.hu.

– Ha nem sikerül csökkenteni a világ hulladékterhéhez évente hozzáadódó többmilliárdnyi eldobott csikk mennyiségét, akkor aláássuk erőfeszítéseinket a globális műanyaghulladék visszaszorítására – mondta Thomas Novotny, a San Diego Állami Egyetem kutatója.

Többen az emberi civilizáció történetének leghalálosabb csalásának nevezték a füstszűrőket. Szerintük a szűrők nem működnek hatékonyan, és a dohánygyárak csak azért helyezik ezeket a cigarettákra, hogy csökkentsék a költségeket, és a fogyasztókat átverjék azzal, hogy a cigarettázás ettől biztonságosabb lesz.

Bethanie Carney Almroth szintén a füstszűrők betiltását szorgalmazza, mivel szerinte a szűrő csupán marketingfogás, ami valójában nem védi meg a dohányosokat. A svéd professzor szerint ezért ezeket ki kell vonni a forgalomból.

A füstszűrők először az 1950-es években jelentek meg, amikor a gyártók olyan innovációként forgalmazták, amely biztonságosabbá teszi a cigarettázást. Ez az érv a biztonságosabb dohányzásról csupán egy volt a sok mítosz közül, melyeket a dohányipar a cigaretták eladása érdekében hozott létre.

A dohányzás az egyik legnagyobb népegészségügyi fenyegetés, amellyel a világ valaha szembesült, évente több mint nyolcmillió embert öl meg a világon. A halálesetek közül több mint hétmillió a közvetlen dohányzás eredménye, míg körülbelül egymillió ember hal meg a másodlagos füst belélegzésének következtében – olvasható az Egészségügyi Világszervezet honlapján.

Borítókép: Csikközön (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.