időjárás 24°C Eufrozina , Kende 2023. szeptember 25.
logo

Orbán Viktor: Ősszel Magyarország ellenfelei egyszerre lépnek fel a követeléseikkel

Élőben közvetítést láthatunk a Marsról pénteken

Magyar Nemzet
2023.06.01. 16:32 2023.06.01. 17:08
Élőben közvetítést láthatunk a Marsról pénteken

Június 2-án mintegy egyórás „élő közvetítést” biztosít a Marsról az Európai Űrügynökség (ESA), amely aznap ünnepli huszadik születésnapját – tájékoztat az ügynökség

A közvetítés természetesen nem lesz egy az egyben élő, ugyanis a Föld és a Mars közötti távolság nem teszi lehetővé. A két bolygó egymáshoz viszonyított helyzete miatt 3–22 percbe is beletelhet, hogy elérjen bolygónkra az adás. Mint írta az ügynökség, a nézők úgy is láthatják a vörös bolygót és olyan gyors eléréssel, ahogyan eddig még sosem.

A közvetítés különlegessége abban áll, mint írják, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően, a két bolygó között valóban élőben fogják továbbítani a Marson készült nyers képeket. Ez azt jelenti, hogy várhatóan 18 percnyi eltéréssel fogják közvetíteni a felvételt, ebből 17 perc míg ideér és 1 perc, amíg feldolgozzák és továbbítják a képernyőkre.

James Godfrey, az ESA űrhajó-üzemeltetési részlegének vezetője elmondta, hogy nem száz százalékig biztosak benne, hogy működni fog, mivel normál esetben ők is csak napokkal később látják a Marson készült képeket.

Borítókép: illusztráció (Fotó: NASA)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.