Implantátum segítségével újra jár a tíz éve lebénult férfi

A negyvenéves Gert-Jan Oskam 12 évvel ezelőtt egy kerékpáros-balesetben lebénult. A holland férfi a fejébe és a gerincébe ültetett implantátumoknak köszönhe­tően újra tud járni.

2023. 06. 02. 8:30
null
SWITZERLAND-HEALTH Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az agyi implantátumok a holland férfi gondolatait a gerincére ültetett másik implantátumon keresztül továbbítják a lábaihoz. A kísérleti stádiumú rendszer eddigi eredményeit nagyon biztatónak látják a szakemberek. – Úgy érzem magam, mint egy kisgyerek, aki újra tanul járni – mondta Gert-Jan Oskam a BBC-nek, aki a járás mellett a lépcsőket is sikeresen leküzdi. Azt mondja, hosszú volt az út, de most már felállhat és megihat egy sört a barátaival. Külön öröm, hogy sokan nem veszik észre a mozgásán a speciális rásegítést.

A Nature folyóiratban megjelent fejlesztés svájci kutatók eredménye. Jocelyne Bloch, a Lausanne-i Egyetem professzora, idegsebész – ő ültette be az implantátumokat – azt hangsúlyozta, hogy sok év eltelik, mire a rendszer általánosan elérhető lesz a bénult betegeknek. Céljuk pedig az volt, hogy az eredmény a lehető leghamarabb kikerüljön a laborból. Nekik ugyanis nem a publikáció volt a fontos, hanem az, hogy minél több gerincvelősérült ember újra járhasson. Olyanok, akik hozzászoktak ahhoz, hogy az orvosoktól csak azt hallják, soha többé nem járhatnak.

A Gert-Jan Oskam mozgását helyreállító műtétet 2021 júliusában végezték el. Jocelyne Bloch professzor két, öt centiméter átmérőjű, kör alakú lyukat vágott a koponya mindkét oldalán, a mozgást irányító agyterületek fölé. Ezután két korong alakú implantátumot helyezett be, amelyek vezeték nélkül továbbítják az agyi jeleket a páciens fején lévő sisakhoz rögzített két érzékelőbe.

A svájci csapat által kifejlesztett algoritmus ezeket a jeleket utasításokká alakítja át a láb- és lábizmok mozgatására egy második implantátumon keresztül, amelyet a holland férfi gerincvelője köré helyeztek – azt is Joce­lyne Bloch professzor rögzítette a járást irányító idegvégződésekhez. A kutatók azt találták, hogy néhány hét gyakorlás után a holland férfi képes volt állni és járni. A projektet vezető Gré­goire Courtine, a lausanne-i École Polytechnique Fédérale professzora szerint a férfi mozgása lassú, de egyenletes.

– Megindító látni, ahogy ilyen természetesen járkál – mondta a brit portálnak Grégoire Courtine, aki paradigmaváltásként értékeli az eredményt. (Az agyimplantátumok Grégoire Cour­tine korábbi munkájára épülnek. A kutató korábban csak a gerincimplantátumot használt a mozgás helyreállítására – az implantátum felerősítette az agyból a gerincoszlop sérült része felé érkező gyenge jeleket.)

2018-ban David M’Zee volt az első olyan beteg, akit sikeresen kezeltek gerincimplantátummal, olyannyira, hogy gyermeket vállalhatott feleségével, amire korábban nem volt lehetőség. Tavaly – ugyanezen technológiával – az olasz Michel Roccati-n segítettek. A férfi gerincvelője elszakadt, semmit sem érzett deréktól lefelé. Az implantátumnak köszönhetően jár – igaz, mindkettőjük járása robotszerűnek tűnik. Az agyimplantátum beültetése előtt Gert-Jan Oskamnak csak gerincimplantátuma volt. Korábban azt érezte, hogy a rendszer irányítja, de most már ő a főnök.

 

Sem a korábbi, sem az új rendszerek nem használhatók folyamatosan. A betegek hetente párszor, egy-egy órán keresztül használják az izmokat edző rendszert. A végső cél a technológia miniatürizálása, illetve hogy az érintettek a mindennapi életében folyamatosan használhassák azt. Gré­goire Courtine szerint Gert-Jan Oskam tíz évvel a balesete után kapta meg az implantátumot. Ha néhány héttel a sérülés után alkalmazzák, másként telt volna el ez az évtized.

Borítókép: A holland Gert-Jan Oskam járni tanul (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.