A ritka mélytengeri lény még bizarabb ebédje után + videó

Sosem látott jelenetet filmeztek le az óceánkutatók.

2023. 07. 07. 16:12
People flock to meet aliens at Shanghai extraterrestrial life exhibition
CHINA ET EXHIBITION Fotó: ZHONG YANG
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mindennapi, sőt valószínűleg eddig még soha nem látott jelenetet örökítettek meg nemrégiben a Schmidt Ocean Institute nonprofit óceánkutató alapítvány kutatói. Merülésük során egy úgynevezett pelikánangolnára lettek figyelmesek, amely minden jel szerint nem sokkal korábban étkezhetett.

A pelikánangolna (angolul gulper eel) nevét onnan kapta, hogy torkát és gyomrát egyfajta hatalmas szájjá tudja alakítani.

Így egészben nyelheti le zsákmányát – főként rákokat, de kutatók szerint nem kizárt, hogy akár nagyobb halakat is.

Mint a Facebook-bejegyzésben megjegyzik, olyat már korábban is filmeztek, hogy az állat a száját „felfújja”, azonban minden bizonnyal ez az első eset, hogy étkezés után kapták lencsevégre.

A hal ugyan mindhárom óceánban előfordul, de meglehetősen nagy mélységben, jellemzően ezer méter alatt, így csak ritkán lehet vele találkozni. 

A Schmidt Ocean Institute közösségi oldalait egyébként érdemes követni, mert különleges misszióikról gyakorta beszámolnak. Így ritka és olykor egészen bizarr mélytengeri állatokat vagy olyan jelenségeket csodálhatunk meg, mint a polipbölcsőde.

Borítókép: Kínai kisfiú csodál egy pelikánangolnát. (Fotó: Imaginechina/Imaginechina via AFP/Zhong Yang )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.