Hét évvel a tünetek megjelenése előtt előre jelezhető a Parkinson-kór

A brit Demencia Kutatóintézetnek a Cardiffi Egyetemen dolgozó csapata mesterséges intelligencia segítségével elemezte 103 712 okosóra viselőjének adatait. Arra jutottak, hogy az okosórák segíthetnek a Parkinson-kór diagnosztizálásában akár hét évvel a tünetek megjelenése előtt.

2023. 07. 15. 14:00
Pile,Of,Hands,Of,Contemporary,Supportive,Senior,Husband,And,Wife
okosóra
1432234112 Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Parkinson-kórban szenvedők agya sok éven át károsodik látható jelek nélkül. A betegség leggyakoribb tünete az önkéntelen remegés, a lassú mozgás, a merev és rugalmatlan izmok. Gyakori, hogy a diagnózis felállításakor már túl sok visszafordíthatatlan károsodás történt az agysejtekben.

Mivel az Egyesült Királyság lakosságának körülbelül harminc százaléka visel okosórát, a tanulmány vezetője, ­Cynthia Sandor szerint ezek olcsó és megbízható módszert kínálhatnak a korai stádiu­mú Parkinson-kór azonosítására. Egy héten át követve a mozgásukat, a kutatók meg tudták jósolni, hogy kinél alakul ki a Parkinson-kór. (A tanulmány a UK Biobank adatait is használta, amely egy több mint félmillió ember átfogó egészségügyi adatbázisa.) A Nature Medicine című folyóiratban publikáló szakemberek szerint azonban további tanulmányokra van szükség, amelyek összehasonlítják ezeket az eredményeket más, világszerte gyűjtött adatokkal.

– Megmutattuk, hogy egyetlen hét adatainak rögzítésével akár hét évre előre lehet jelezni a jövőbeli eseményeket. Ezekkel az eredményekkel értékes szűrőeszközt fejleszthetünk ki, amely segíti a Parkinson-kór korai felismerését – mondta a kutatónő a BBC-nek. Ez lehetővé teszi a használójuknak, hogy betegségük korai szakaszában hozzáférjenek a kezelésekhez.

A tanulmány másik szerzője, Kathryn Peall azt mondta a BBC Newsnak, hogy az előrejelzés pontosnak tűnt, és meg tudták különböztetni a Parkinson-kórt más olyan, a mozgást befolyásoló tényezőktől, mint például az öregség vagy a gyengeség. Modelljüket számos különböző rendellenességgel hasonlították össze, beleértve a neurodegeneratív rendellenességek más típusait, az ízületi gyulladásban szenvedőket és egyéb mozgási rendellenességeket.

Ugyanakkor hatalmas dilemma, hogy miként mondják el az esetleges diagnózist olyan embernek, akinek még nincsenek tünetei.

Jelenleg Európában 1,4 millió Parkinson-beteget tartanak nyilván, de ­2040-re ez a szám megduplázódik. Évtizedek óta folyó kutatások ellenére sem tudjuk, hogy mi váltja ki a betegséget. Mindennek csupán részben magyarázata, hogy jelentősen megnőtt az emberek átlagélettartama, ami nem magyarázza azt, hogy miért több a fiatal beteg. A híres amerikai színésznél, a 62 éves ­Michael J. Foxnál például harmincéves korában diagnosztizálták a kórt.

Borítókép: Az okosóráknak köszönhetően új módszerekkel segíthetnek a betegeken (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.