Elektromos impulzusokkal a krónikus fájdalom ellen

Európában nagyjából százmillió ember küzd krónikus fájdalommal. Számukra jelenthet segítséget egy kísérleti megoldás. A scrambler terápia néven emlegetett eljárás elektródákat használ a fájdalom enyhítésére. A módszer a kísérleti betegek nyolcvan–kilencven százalékánál hatékonynak bizonyult.

2023. 08. 31. 11:00
Sport,Injury,,Man,With,Back,Pain
607977332 Fotó: TB studio
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A krónikus fájdalom szindróma legalább három hónapja fennálló fájdalmat jelent. Az akut fájdalomtól abban különbözik, hogy míg előbbinek fontos fiziológiai funkciója van (jelzi, ha valami baj van, mert például beleléptünk egy tüskébe, leforráztuk magunkat, vagy éppen akut betegség jelentkezik, amire a fájdalom tünetként hívja fel a figyelmet), a krónikus fájdalom szindróma esetében a fájdalom már nem figyelmeztet semmi újra, hiszen az emberek tudják, hogy mi a problémájuk. Ebben az értelemben felesleges szenvedésről van szó, amit nem feltétlenül kell elviselni.

Európában százmillió ember életét keseríti meg nap mint nap a krónikus fájdalom. A kezelésnél a legfontosabb a kiváltó ok megszüntetése. Amennyiben ez nem lehetséges, tüneti kezelés jöhet szóba. A gyógyszeres terápia azonban nem mindig megoldás, mivel egyes fájdalomcsillapítók idővel elveszítik hatékonyságukat, illetve függőséget okozhatnak. A The New England Journal of Medicine-ben megjelent közlemény azt üzeni, hogy a scrambler terápia az érintettek számára megoldást jelenthet.

A módszert Giuseppe Marineo, a római Tor Vergata Egyetem professzora fejlesztette ki és szabadalmaztatta. Az eljárás hasonló a transzkután elektromos idegstimulációhoz (TENS) – magyarázták a kezelést bemutató tanulmányukban a Johns Hopkins Egyetem kutatói. Az új megoldás alapeleme, hogy elektródákat helyeznek a bőrre, majd alacsony frekvenciájú elektromos jelekkel stimulálják azokat.

A fájdalomérzet az idegrostokon keresztül jut el az agyba, ez a terápia azonban az elektromos árammal megzavarja a jelátvitelt, csökkentve a fájdalomérzetet. Thomas Smith, a Johns Hopkins Egyetem onkológiai és orvostudományi professzora szerint a fájdalmas területekről érkező jeleket a fájdalommentes területekről érkező jelekkel helyettesítik. A módszerről beszámoló euronews.com Giuseppe Marineo honlapjára utalva azt írta, hogy a scrambler terápia olyan műtétből vagy kemoterápiából származó fájdalom esetén is alkalmazható, amely ellenáll az egyéb kezeléseknek. Fontos megjegyezni, hogy az eljárást a fájdalom kezelésére tervezték, a kiváltó okokat nem szünteti meg.

A módszer az érintett betegek nyolcvan–kilencven százalékánál csillapította a fájdalmat. – A scrambler terápia a legizgalmasabb fejlesztés, amit az elmúlt években láttam. Hatékony, nem invazív, jelentősen csökkenti az opioid vegyületek használatát – üzente Thomas Smith közleményében.

Az eredmények ígéretesek a krónikus fájdalomtól szenvedő betegek számára, mivel a módszer hosszan tartó hatást fejtett ki. (A TENS módszer hatása általában megszűnt, amikor a stimuláció véget ért.) A római professzor terápiája azonban nem olcsó: egy készülék ára hatvanezer euró. A kutatók szerint az eljárás széles körű alkalmazásához további preklinikai vizsgálatok kellenek.

Borítókép: Krónikus fájdalom: felesleges szenvedésről van szó, amit nem feltétlenül kell elviselni (Forrás: TB Stúdió)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.