Genetikai probléma miatt fogatlan embereken segíthet egy új módszer

Beletörődtünk, hogy fogaink csak kétszer nőnek, egy új módszer azonban lehetővé teheti egy harmadik (negyedik?) fogsorozat növesztését. Japán kutatók eredményei – ha a humán kísérletek visszaigazolják az eddigi teszteket – olyanokon is segíthetnek, akik fejlődési rendellenesség miatt saját fog nélkül éltek.

2023. 08. 19. 10:00
Young,Smiling,Woman,With,Beautifiul,Teeth,,Having,A,Dental,Inspection
fogsor
1198321204 Forrás: shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oszakai Orvostudományi Kutatóintézet Kitano Kórházának munkatársai terápiás gyógyszert hoznának létre azon betegeknek, akiknek az összes felnőtt foguk hiányzik genetikai vagy fejlődési rendellenesség miatt. Ez az állapot gyakran más genetikai problémákkal együtt jelentkezik.

A fogrendellenességek gyakoriak, világszerte az emberek egy százalékát érintik. A fogsorhiányt általában műfogsorral, illetve fogászati implantátummal pótolják. 

Az állapot már kiskorban akadályoz olyan alapvető képességeket, mint a rágás, a nyelés és a beszéd, ami negatívan befolyásolhatja a fejlődést.

Takahasi Kacu, az oszakai intézet fogászati és szájsebészeti osztályának vezetője egyetemista kora, azaz a kilencvenes évek eleje óta dolgozik a gyógyszeren. – Az új fogak növesztésének ötlete minden fogorvos álma – mondta a The Mainichi japán folyóiratnak, hozzátéve, biztos benne, hogy megvalósítja céljait.

Az úttörő fogászati kezelés lényege egy terápiás gyógyszer kifejlesztése a részben vagy teljesen fogatlan embereknek. A fejlesztésben résztvevő tíz vezető fogklinikai bázis munkatársai úgy gondolják, hogy ez a kutatás tisztázza a betegség mechanizmusát, és hozzájárul a gyógymód kifejlesztéséhez.

A kutatócsoport már sikeresen stimulálta a harmadikgenerációs fogak növekedését – az első generáció a tejfogaké, a második a felnőtt maradandó fogaké – állatmodellekben az USAG–1 nevű gén segítségével. Katsu Takahashi csapata az USAG-1-et blokkoló antitest kifejlesztésével egerekben és görényekben fogak növekedését idézte elő. Az ígéretes eredményeket 2021-ben tették közzé a Nature tudományos folyóiratban, felkeltve ezzel a tudományos közösség figyelmét.

Forradalmi újdonság lenne egy olyan megoldás, amely fogakat növeszt, és alternatív megoldást jelentene azoknak, akik súlyos fogszuvasodás vagy fogbetegség miatt veszítették el fogukat.

Jelenleg a hatóanyag emberi felhasználásának előkészítése folyik. Amint a hatékonyság és a biztonság garantált, a hangsúly a betegséget mutató két és hat év közötti gyermekek kezelésén lesz – számolt be a The Mainichi japán lapra hivatkozva az Euronews.com.

Érdekes módon, bő évtizedekkel ezelőtt egészen más úton próbálták a fogakat pótolni. Őssejtekből akartak komplett fogakat növeszteni – a kutatók állatkísérletekben sokat ígérő eredményeket értek el. A módszer előnye, hogy mivel a szervezet saját sejtjéről van szó, kevésbé kell kilökődési reakcióval számolni. Ezenkívül a szöveti differenciálódást könnyebb irányítani, tehát kisebb annak veszélye, hogy a kívánttól eltérő típusú sejtek alakulnak ki.

A Dél-kaliforniai Egyetem kutatói kihúzott bölcsességfogak gyökeréből izoláltak őssejteket, majd malacokban ezen őssejtek beültetésekor igazi foggyökerek fejlődtek.

 Igaz, a gyökerek kicsit gyengébbek voltak az eredetieknél. Japán, majd francia tudósok egerek bőréből nyert őssejtekből alkottak parányi foggyökereket, amelyeket aztán beültettek a rágcsálók korábban kihúzott fogai helyére. Ezekből kis fogak bújtak ki. A gond az volt, hogy az eredetitől eltérő formájú fogak fejlődtek, de egy váz alkalmazásával ezen is segítettek.

Japán tudósok pár éve arról számoltak be, hogy őssejtek segítségével pótolnák a fogszuvasodás során károsodott fogat. Az új eljárás feleslegessé tenné a gyökérkezelést, a töméseket. Az őssejt alapú terápiával akarták helyreállítani a fog eredeti szerkezetét. Igazi áttörést azonban egyik esetben sem értek el.

Takahasi Kacu reményei szerint a fognövekedést elősegítő gyógyszer a fogpótlások és az implantátumok mellett egy életképes harmadik lehetőség lesz. Megoldást kínál arra, hogy a betegségben érintett embereknek természetes fogaik legyenek.

A klinikai vizsgálatok a tervek szerint jövő év júliusában kezdődnek. Takahasi Kacu és munkatársai azt remélik, hogy 2030-ra már a fogorvosok is használhatják megoldásukat.

Borítókép: Mindenki ilyen tökéletes fogsorról álmodik (Forrás: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.