Fogorvosi kezelés kellett a szegedi elefánt agyarának, megúszta a tömést

Fogorvosi kezelésen esett át a Szegedi Vadaspark egyik hím ázsiai elefántja, a 14 esztendős Shah-Rukh rendellenesen nőtt agyarainak egy részét kellett eltávolítani – közölte honlapján szombaton az intézmény.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 01. 21. 19:49
Szeged, 2018. május 27. A közelmúltban érkezett ázsiai elefántok (Elephas maximus) a Szegedi Vadaspark új elefántházában az átadóünnepség napján, 2018. május 27-én. A vadaspark történetének eddigi legnagyobb, 480 millió forintos beruházással, uniós támogatással felépült elefántháza öt állat tartására alkalmas. MTI Fotó: Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mintegy négytonnás állat agyarai rossz szögben, egymás felé nőttek, emiatt már olyannyira összeértek, hogy zavarták az elefántot a táplálkozásban is, így kiemelte közülük az ormányát. Vissza már nem tudta tenni, emiatt feszült és ideges lett. Ezért döntöttek a szakemberek a beavatkozás mellett.

A kezelést Sós Endre, a Fővárosi Állat- és Növénykert vezető állatorvosa irányította, a beavatkozást Szőke István, a Szegedi Vadaspark állatorvosa és Veprik Róbert igazgató végezték az elefánt gondozói és a Vadaspark dolgozói segítségével.

Ahogy a humán gyógyászatban, a már alvó állat agyaráról is röntgenfelvétel készült, hogy a szakemberek lássák, meddig nyúlik a fogideg – azaz tudják, hol vágják le a túlnőtt részt. Ugyanis ha belevágnak az idegbe, az egyrészt fájdalmas, másrészt tömést igényelne, ezt pedig szerették volna elkerülni.

A vágást követően szép formát kaptak az agyarak – ami nemcsak a megjelenése miatt fontos, hanem mert az éles szélű agyarral saját magát és társát is megsebezhetné az állat. A szakemberek bíznak benne, hogy az igazítást követően a hím agyara már megfelelő irányba fog nőni, így nem lesz többet szükség hasonló beavatkozásra.

Shah-Rukh jól viselte az altatásos kezelést, de még próbálgatja kisebb méretű agyarát, és ormányát is kiselefántokhoz hasonlóan használja. Arról, hogy a szép lett-e az elefánt mosolya, a látogatók személyesen is meggyőződhetnek a Szegedi Vadasparkban.

Borítókép: A korábban érkezett ázsiai elefántok a Szegedi Vadaspark új elefántházában az átadóünnepség napján, 2018. május 27-én. A vadaspark történetének eddigi legnagyobb, 480 millió forintos beruházással felépült elefántháza öt állat tartására alkalmas (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.