Fájdalom: az erősségét elemzi a mesterséges intelligencia

Másként érezzük a fájdalmat, de hasznos lenne az összehasonlíthatóság. Az amerikai aneszteziológusok idei találkozóján bemutatott kutatás szerint a mesterséges intelligenciát (MI) használó rendszer elfogulatlan módszer lehet a fájdalom kimutatására a műtét előtt, alatt és után.

2023. 10. 18. 19:00
People,,Health,Care,And,Problem,Concept,-,Unhappy,Senior,Man
fájdalom
1373354789 Fotó: Ground Picture
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fájdalom erőssége széles skálán mozoghat az enyhétől az elviselhetetlenig, és az erőssége is hullámzó lehet. Van, aki jól tűri a fájdalmat, más egy apró sérüléssel járó fájdalmat is elviselhetetlennek tart. 

A Nemzetközi Fájdalom Társaság (IASP) meghatározása szerint „a fájdalom egy olyan kellemetlen érzékelési és érzelmi élmény, amely valós vagy potenciális szöveti károsodással áll összefüggésben, vagy ilyen sérüléssel összefüggő élményre emlékeztet”. A fájdalom összetett jelenség, az érzékelés mellett az érzelmi töltet is nagy szerepet kap. A krónikus daganatos fájdalmat – erről az Országos Onkológiai Intézet honlapján lehet olvasni – például nagyon gyakran kíséri szorongás, depresszió, alvászavar. A pszichés tüneteket jelentősen fokozza az addig önálló életet élő személy kiszolgáltatottsága, az esetleges mozgásképtelenség, a szociális elszigetelődés és a státuszvesztés. A fájdalom komplex felmérésének, elemzésének végső célja a fájdalom típusának és okának a meghatározása, ami nélkülözhetetlen a hatékony fájdalomcsillapítási stratégia kialakításához.

Hogyan működik az AI fájdalomfelismerő rendszer? 

A fájdalom szubjektív; erősségének mérésére általában a vizuális analóg skála (VAS) vagy a numerikus skála használatos: a két végpont mindkét esetben a fájdalommentesség, illetve az elviselhetetlen fájdalom. A páciens akár analóg módon (egy tíz centiméter hosszú egyenesen), akár egy nullától tízig beszámozott egyenesen bejelöli a fájdalom erősségét. A fájdalommérés másik útja – ez a Critical-Care Pain Observation Tool, CPOT –, amikor az egészségügyi szakemberek az arckifejezés, a testmozgás és az izomfeszülés alapján értékelik a beteg fájdalmát. Az amerikai aneszteziológusok idei konferenciáján vázolt automatizált fájdalomfelismerő rendszer a mesterséges intelligencia segítségével, a vizuális elemek elemzésével mérné a betegek fájdalmát.

– A hagyományos fájdalomértékelést befolyásolhatják az egyéni és kulturális előítéletek, ami rossz fájdalomkezelést és ezzel rosszabb egészségügyi ellátást eredményezhet – idézte az eurekalert.org Timothy Heintz-t, a kutatás vezető szerzőjét, aki szerint szintén gondot jelent a folyamatos fájdalomérzékelő módszerek hiánya miatt. A VAS kevésbé pontos, mint a CPOT, mivel Timothy Heintz szerint szubjektív mérésről van szó, amelyet erősebben befolyásolhatnak az érzelmek. Az amerikai kutató ebben a helyzetben a mesterséges intelligenciában látja a megoldást.

Hamarosan többe helyen működésbe léphet az AI fájdalomfelismerő rendszer 

A szakemberek 143 293 arcképet készítettek 69 olyan betegről, akiknél térd- és csípőprotézistől a szívműtétekig végeztek különféle sebészeti beavatkozást. A kutatók úgy tanították meg a számítógépet, hogy minden arcképnél megmondták, az fájdalmat fejez-e ki, vagy sem. A program az arc bizonyos területeire, különösen a szemöldökökre, az ajkakra, az orra és az arcizmokra összpontosított. Miután elegendő számú példát feldolgozott, az MI a korábban megtanult ismereteket a fájdalom előrejelzésére használta. Az MI fájdalomfelismerő rendszer az esetek legalább kétharmadában a betegek által közölt adatokat igazolta vissza.

Az MI az objektív mérésen túl a valós idejű, elfogulatlan fájdalomérzékeléssel is segítheti a betegellátást. Felmérések szerint a fájdalom korai felismerése és hatékony kezelése csökkenti a kórházi tartózkodás idejét, megakadályozhatja a krónikus fájdalom, a szorongás és a depresszió kialakulását. Ha az eredményeket pontosítják, ez a technológia hasznos eszköz lehet az orvosok számára a betegellátás javításában.

Borítókép: Eltérően éljük meg a fájdalom erősségét (Fotó: Ground Picture)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.