Daganatos gyerekek petefészekszövetét fagyasztják le

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján végeztek onkológiai betegséggel kezelt, pubertáskor előtt álló gyermekeknél petefészekszövet-fagyasztást. Az eljárás során a daganatos beteg petefészkét eltávolítják, lefagyasztják, majd felnőttkorban visszaültetik a későbbi gyermekvállalás érdekében.

2023. 11. 20. 15:00
C,Section,Cesarean,Operation,Heal,After,Mother,Holding,Baby,Postpartum
petefészek
1143651527 Fotó: Troyan/Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyermekkori daganatos megbetegedések esetében bizonyos gyógyító kezelések mellékhatása (kemo- és sugárterápia, csontvelő-transzplantáció) a petefészek elégtelen működéséhez, hormonális zavarokhoz, végül meddőséghez vezethet. „Úgynevezett laparoszkópos eljárással, a köldökön keresztül távolítjuk el a jobb- vagy bal oldali petefészket vagy annak egy részét” – olvasható a Semmelweis.hu-n Sükösd Zitának, a Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosának, az első műtéteket végző sebésznek a gondolata. A cél, hogy a beavatkozás minél kevésbé terhelje meg a gyermekek szervezetét, ezért csak három kis vágást ejtenek a bőrön, és hosszú, vékony műszerek segítségével távolítják el a petefészket úgy, hogy a petevezeték nem sérül. A szövetet az egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika asszisztált reprodukciós osztályán több darabra osztják, lefagyasztják és folyékony nitrogéngőzben tárolják mínusz 196 Celsius-fokon a beteg 25 éves koráig, ami szükség esetén utána ötévenként meghosszabbítható.

Nyugat-Európában és Amerikában már jók a tapasztalatok a gyermekkorban végzett petefészekszövet-fagyasztással kapcsolatban. Ott is a petefészek-kimerülés, a későbbi meddőség megakadályozása érdekében használják ezt a beavatkozást. A Magyarországon eddig csak felnőtteknek hozzáférhető műtét gyermekeknek a Semmelweis Egyetemen érhető el, ahol az elmúlt hónapokban öt beavatkozást is elvégeztek különböző korú gyermekeknél. 

Nemzetközi adatok alapján felnőtteknél már több száz olyan eset ismert, ahol onkológiai kezelésben részesült betegeknek ezzel az eljárással egészséges gyermekük született.

Az első ilyen beavatkozásról idén januárban érkezett hír – a petefészekszövet-fagyasztásra a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikája és asszisztált reprodukciós osztálya együttműködésében került sor. Az eljárást felnőtt daganatos betegek esetében a klinikán már 2016 óta alkalmazzák. Első alkalommal végeztek azonban ilyen típusú beavatkozást serdülőkorú gyermeken Magyarországon. Mindez évente több száz daganatos betegségben szenvedő gyermeknek adhatja meg a lehetőséget, hogy felnőtté válva saját gyermeke születhessen.

Gyermekeknél az eljárás világszerte annak ellenére még csak kutatási stádiumban van, hogy már több olyan eset ismert, ahol fiatal, 18 év alatti, gyermekkorban műtött lány a későbbi petefészek-visszaültetésnek köszönhetően egészséges utódot hozott a világra. „Az eljárásra kapott engedélyünk a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően csak a meddőség magas kockázatával járó kezelések előtt teszi lehetővé ezt a beavatkozást. Úgy becsüljük, hogy évente húsz-harminc beteget tudunk beemelni a programba az egész országból” – emelte ki a az egyetemi honlapon megjelent tájékoztatóban Erdélyi Dániel, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának hematológusa. A műtét nagy előnye, hogy nincs látható heg, és az egynapos sebészeti eljárást követően akár aznap vagy másnap már haza is mehet a beteg.

„A gyermekonkológia az elmúlt évtizedekben gyorsan fejlődött, ezért is van szükség olyan új eljárásokra, amelyek már nemcsak a túlélést, hanem az életminőséget is javítják” – magyarázza Erdélyi Dániel. Ezzel az eljárással a szakemberek megteremtik a lehetőségét annak, hogy a gyógyult gyermekek a későbbiekben a termékenységük megőrzésével saját családot alapíthassanak.

 

Borítókép: Császármetszéssel született gyermek és mamája. A cikkben említett laparoszkópos beavatkozásnak nincs ekkora nyoma. Mindössze három apró metszést ejtenek (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.